wtorek, 30 maja 2017

Cygańskie ścieżki



Ciasto wyśmienicie smakuje, a każdy kawałek jest pełen barw i efektownie się prezentuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 9 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 400 g serka waniliowego
dodatkowo:
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy






Przygotowanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, do czwartej - mak. Każdą część dokładnie mieszamy łyżką.


Na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą nakładamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę po dwie łyżki każdego ciasta.


Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.


Cztery galaretki (1 cytrynowa, wiśniowa, agrestowa, niebieska) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, każdą osobno. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.Ostatnie opakowanie galaretki (cytrynowa) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serki waniliowe miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Do masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy łyżką. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię to ciasto :) Wyszło Ci przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pokazujesz każdy etap, dla mnie ciasto bomba

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka :) aczkolwiek dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna nazwa:D Wypróbuję na pewno;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...