poniedziałek, 26 czerwca 2017

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną



Farsz z kaszy jaglanej z dodatkiem mięsa mielonego owinięty w liście młodej kapusty, zapieczony w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne danie obiadowe

Składniki:

  • główka kapusty
  • 2 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody 
  • około 500 g mięsa mielonego 
  • 2 jajka 
  • 4 cebule 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • pieprz i sól 
sos:
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 2 pomidory 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki mąki
  • około 2 szklanki wody




Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę).


Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. Następnie w liście kapusty zwijamy farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Pomidory blendujemy z mąką, koncentratem pomidorowym, wodą oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku (jeżeli sos wyjdzie gęsty dolewamy wody).


Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. ale pysznie wyglądają te gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki :) Pysznie wyglądają i z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z moją ulubioną kaszą na pewno smakują fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, że z kaszą jaglaną jeszcze gołąbków nie jadłam, smakują podobnie jak z ryżem? chyba się skuszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gołąbki podobne są do tych z ryżem, ale kasza ma trochę inny smak :)

      Usuń
  5. Robi się mielone z kaszą, czemu i nie gołąbki?! Bardzo apetycznie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...