czwartek, 24 sierpnia 2017

Ketchup z cukinii i pomidorów



Ketchup na zimę zrobiony na bazie cukinii i pomidorów. Świetna alternatywa dla zwykłego ketchupu

Ilość: 12 słoików (200 ml)

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 kg pomidorów lima
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3/4 szklanki octu




Przygotowanie:

Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki oraz gotujemy do odparowania wody. W tym czasie cukinie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki soli i pozostawiamy, aż cukinia puści sok na około 1 godz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 


Na wolnym ogniu przez około 40 min. gotujemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, czosnek i cukier. Do powstałej papki dodajemy odparowane pomidory i gotujemy razem kilka minut. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Całość gotujemy około 20 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na jednolitą masę. Ketchup nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Pyszności :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już kilka wersji i skusiłam się również zrobić kilka słoiczków z twojego przepisu, powiem szczerze, że chyba najbardziej trafia w kubki smakowe mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...