poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Sos pomidorowo - paprykowy



Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sos z pomidorów i papryki. Idealny na zimno jako dodatek do wędlin czy kanapek oraz na ciepło z ryżem czy makaronem

Ilość: 14 słoików (200 ml)

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 2 kg pomidorów lima
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju




Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W międzyczasie pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.


Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i całość gotujemy przez około godzinę, aż pomidory się rozpadną. Warzywa lekko studzimy i blendujemy na gładki sos. Następnie dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, majeranek, ocet i cukier. Wszystko gotujemy około 1 godz. do odparowania nadmiaru wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie sos nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.


Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo smaczny sosik :) Takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sos , tylko mało wychodzi , Mnie wyszło 8 słoiczków 200 ml.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość sosu dużo zależy od jego odparowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...