niedziela, 17 września 2017

Kurczak po cygańsku



Soczyste mięso z kurczaka pieczone w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i ogórka konserwowego. Znakomicie sprawdzi się na obiad

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i solimy do smaku. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w słupki oraz wykładamy na kurczaka.


Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory i paprykę kroimy na kawałki oraz blendujemy. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie smaki :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super smaczny wyszedł ten kurczak, jeszcze bardziej go przypiekliśmy bo takiego najbardziej lubimy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...