środa, 20 września 2017

Szynka pieczona



Aromatyczna szynka wieprzowa pieczona w piekarniku idealna jako wędlina lub danie obiadowe

Składniki:

  • 2 kawałki szynki wieprzowej
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • olej




Przygotowanie:

Szynkę myjemy i osuszamy. Majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i pokrojony czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Powstałą marynatą nacieramy szynkę i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 2 godz. Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min (długość pieczenia szynki zależy od jej wielkości). Po tym czasie szynkę odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienienia. 


Szynkę podajemy jako wędlina na kanapki lub z ziemniakami, ulubionym sosem i surówką.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Pyszna szyneczka �� Uwielbiam ��

    OdpowiedzUsuń
  2. coś czuję, że chyba zrobię ta szyneczkę na weekendzie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...