środa, 18 października 2017

Kokosowiec z kajmakiem



Bardzo smaczny przekładaniec z masą kokosową, kajmakową i śmietanową. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 jajka
  • 400 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu gryczanego lub innego
  • 150 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
masa kokosowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła
masa kajmakowa:
  • 1 puszka kajmaku (510 g)
  • 150 g masła
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki pomarańczowe lub inne
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe do ozdoby



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut. 


Następnie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy cukier, wiórki i wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu masę ucieramy z masłem. Potem robimy masę kajmakową: Masło ucieramy, dodajemy do niego kajmak i wszystko dokładnie łączymy, aby powstał jednolity krem. Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do niej lekko tężejące galaretki. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. Potem rozsmarowujemy masę kajmakową, a na koniec śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Mmmm, chyba przetestuje wkrótce ten przepis, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno jest mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ale bym sobie zjadła kawałek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciacho to prawdziwe niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę się napatrzeć na Twoje ciacho. Pyszniutko wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...