czwartek, 23 listopada 2017

Krówka bez pieczenia w 10 minut



Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy goście są już w drodze

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g masy kajmakowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • około 250 g krakersów




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy krem, układamy drugą warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy starta na grubych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!




32 komentarze:

  1. kolejne pyszne ciasto w Pani wykonaniu, trzeba wypróbować i to koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie solone krakersy mogą być? Jakoś przeraża mnie ta sól :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, używamy solonych krakersów, dobrze przełamują słodycz ciasta. Możesz też użyć herbatników, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie za słodkie :)

      Usuń
    2. Ja jadłam z krakersami i żeby mi nie powiedzieli że ciasto jest z krakersami to bym nie uwierzyła. Ciasto jest bardzo dobre.

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem" tzn najpierw ubić śmietankę, a później dodawać mascarpone i cukier czy wszystko razem do miski i miksować ?
    Proszę o wyrozumiałość - jestem początkująca gospodynią domową :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubij trochę śmietankę, następnie cały czas ubijając dodawaj serek mascarpone i cukier puder, powinna Ci wyjść gęsta masa :)

      Usuń
  5. nie rozlezie się toto bez żelatyny? Może trochę dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozleje się, dobrze ubita śmietanka z cukrem i mascarpone jest sztywna :)

      Usuń
  6. a ja właśnie szukałam przepisu bez żelatyny... no i super.jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się cieszę, interesuje mnie tylko czy jest odpowiednia konsystencja po wyjęciu z lodówki i przebywaniu na stole. Również ciekawa jestem czy masę kajmakową ( która kojarzy mi się, że jest niemożebnie słodka) można zastąpić np. rozpuszczoną gorzką czekoladą z domieszką śmietanki. :-) tak sobie tylko sama kombinuję :-))

      Usuń
    2. wiadomo nie jest takie jak z lodówki, ale ciasto trzyma się dobrze, nie robi się ciapka, no chyba że będzie trzymane w jakimś gorącu :) masa kajmakowa jest słodka, ale słodycz ciasta przełamują krakersy. Myślę, że czekolada też się dobrze sprawdzi, możesz też zamiast mleczną posypać gorzką czekoladą:)

      Usuń
  7. Robiłam takie ciasto i nie dałam rady w 10 minut. Ubijanie, układanie ciastek, smarowanie, ścieranie czekolady - to wszystko wbrew pozorom zajmuje sporo czasu. A potem jeszcze min. 2 godziny w lodówce - w sumie nie jest to ciasto do przygotowania dla gości w drodze...
    Ale na następny dzień - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia organizacji i bez problemu ciasto robi się w 10 minut :) można je podać zaraz po zrobieniu, jednak krakersy nie zmiękną co utrudni pokrojenie ciasta na kawałki :) dlatego najlepiej jest je podawać jak postoi :)

      Usuń
  8. Zastanawiam się czy zamiast krakersów można użyć herbatników?

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaka blaszka albo foremka?Duza czy mala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak podane jest w przepisie :) 24x28 cm

      Usuń
  10. proste no i przede wszystkim smaczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisy to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. A jaki kajmak albo patent na jego smarowanie? Bo rozsmarowanie na krakersach, ułożonych na miękkiej masie wydaje się karkołomne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli masz problem z rozsmarowaniem kajmaku to możesz go lekko podgrzać, wstawiając puszkę do garnka z ciepłą wodą :)

      Usuń
  13. A czy moge dac smietane 36?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie mozna kupic kajmak?

      Usuń
    2. w każdym większym sklepie jest dostępny (stokrotka, biedronka, lidl...), w puszce pod nazwą masa kajmakowa albo masa korówkowa :)

      Usuń
  14. Ciasto bardzo dobre, blacha zjedzona bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto rewelka .....radość w oczach domowników bezcenna

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha. Ja - "antycukiernik" otrzymałam same pochwały. Solonych krakersów nie bać się. Doskonale równoważą słodycz masy kajmakowej. A zamiast mlecznej czekolady, starłam gorzką. Wierzch udekorowałam wisienką pozostałą po domowej naleweczce.I wszyscy zadowoleni ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chciałabym zrobić ciasto na dużej blaszce o wymiarach 36x26 to jaka powinna być ilość składników?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...