• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Krówka bez pieczenia w 10 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy goście są już w drodze

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 400 g masy kajmakowej 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • około 250 g krakersów




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy krem, układamy drugą warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
59 Comments
ciasta, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia w 10 minut, ciasto krówka, kajmak, krakersy, krówka, krówka na krakersach w 10 minut, masa kajmakowa, serek mascarpone, śmietanka
czwartek, 23 listopada 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia w 10 minut ciasto krówka kajmak krakersy krówka krówka na krakersach w 10 minut masa kajmakowa serek mascarpone śmietanka Krówka bez pieczenia w 10 minut

Polecane przepisy

59 komentarze

  1. Anonimowy23 listopada 2017 18:46

    kolejne pyszne ciasto w Pani wykonaniu, trzeba wypróbować i to koniecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anonimowy23 listopada 2017 20:54

    Czy takie solone krakersy mogą być? Jakoś przeraża mnie ta sól :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 listopada 2017 21:44

      tak, używamy solonych krakersów, dobrze przełamują słodycz ciasta. Możesz też użyć herbatników, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie za słodkie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Danuta Niedźwiecka26 listopada 2017 18:50

      Ja jadłam z krakersami i żeby mi nie powiedzieli że ciasto jest z krakersami to bym nie uwierzyła. Ciasto jest bardzo dobre.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Anonimowy8 marca 2018 08:11

      Dzięki słonym krakersom ciasto nie będzie mdłe.Pozdrawiam.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  3. Anna S.23 listopada 2017 21:09

    Bardzo smakowicie wygląda to ciasto :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Agnieszka Kubieniec24 listopada 2017 06:23

    "Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem" tzn najpierw ubić śmietankę, a później dodawać mascarpone i cukier czy wszystko razem do miski i miksować ?
    Proszę o wyrozumiałość - jestem początkująca gospodynią domową :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 listopada 2017 07:23

      ubij trochę śmietankę, następnie cały czas ubijając dodawaj serek mascarpone i cukier puder, powinna Ci wyjść gęsta masa :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Andzitka31 marca 2018 09:39

      Ja ubiłam wszystko razem, ubiło się świetnie. Ciasto pyszne, właśnie zrobiłam po raz trzeci :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  5. Anonimowy24 listopada 2017 08:34

    nie rozlezie się toto bez żelatyny? Może trochę dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 listopada 2017 15:51

      nie rozleje się, dobrze ubita śmietanka z cukrem i mascarpone jest sztywna :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy24 listopada 2017 08:47

    a ja właśnie szukałam przepisu bez żelatyny... no i super.jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy24 listopada 2017 09:35

      ja też się cieszę, interesuje mnie tylko czy jest odpowiednia konsystencja po wyjęciu z lodówki i przebywaniu na stole. Również ciekawa jestem czy masę kajmakową ( która kojarzy mi się, że jest niemożebnie słodka) można zastąpić np. rozpuszczoną gorzką czekoladą z domieszką śmietanki. :-) tak sobie tylko sama kombinuję :-))

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Gabriela Borowiec24 listopada 2017 15:54

      wiadomo nie jest takie jak z lodówki, ale ciasto trzyma się dobrze, nie robi się ciapka, no chyba że będzie trzymane w jakimś gorącu :) masa kajmakowa jest słodka, ale słodycz ciasta przełamują krakersy. Myślę, że czekolada też się dobrze sprawdzi, możesz też zamiast mleczną posypać gorzką czekoladą:)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  7. Anonimowy24 listopada 2017 09:39

    Robiłam takie ciasto i nie dałam rady w 10 minut. Ubijanie, układanie ciastek, smarowanie, ścieranie czekolady - to wszystko wbrew pozorom zajmuje sporo czasu. A potem jeszcze min. 2 godziny w lodówce - w sumie nie jest to ciasto do przygotowania dla gości w drodze...
    Ale na następny dzień - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 listopada 2017 15:59

      kwestia organizacji i bez problemu ciasto robi się w 10 minut :) można je podać zaraz po zrobieniu, jednak krakersy nie zmiękną co utrudni pokrojenie ciasta na kawałki :) dlatego najlepiej jest je podawać jak postoi :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Oka w rosole czyli KaFka gotuje24 listopada 2017 09:56

    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy24 listopada 2017 15:05

    Zastanawiam się czy zamiast krakersów można użyć herbatników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 listopada 2017 15:55

      można :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy26 listopada 2017 20:58

    A jaka blaszka albo foremka?Duza czy mala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 listopada 2017 07:46

      tak jak podane jest w przepisie :) 24x28 cm

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Ewa W27 listopada 2017 10:42

    proste no i przede wszystkim smaczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Jan27 listopada 2017 14:12

    Takie przepisy to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Unknown27 listopada 2017 18:11

    A jaki kajmak albo patent na jego smarowanie? Bo rozsmarowanie na krakersach, ułożonych na miękkiej masie wydaje się karkołomne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 listopada 2017 19:25

      jeżeli masz problem z rozsmarowaniem kajmaku to możesz go lekko podgrzać, wstawiając puszkę do garnka z ciepłą wodą :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Anonimowy27 listopada 2017 19:59

    A czy moge dac smietane 36?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec28 listopada 2017 17:32

      tak :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy29 listopada 2017 06:21

      Gdzie mozna kupic kajmak?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec29 listopada 2017 08:56

      w każdym większym sklepie jest dostępny (stokrotka, biedronka, lidl...), w puszce pod nazwą masa kajmakowa albo masa korówkowa :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  15. nati1 grudnia 2017 18:02

    Ciasto bardzo dobre, blacha zjedzona bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. kijaneczka3 grudnia 2017 11:24

    ciasto rewelka .....radość w oczach domowników bezcenna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Anonimowy4 grudnia 2017 12:47

    Pycha. Ja - "antycukiernik" otrzymałam same pochwały. Solonych krakersów nie bać się. Doskonale równoważą słodycz masy kajmakowej. A zamiast mlecznej czekolady, starłam gorzką. Wierzch udekorowałam wisienką pozostałą po domowej naleweczce.I wszyscy zadowoleni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy11 grudnia 2017 10:20

    Jeśli chciałabym zrobić ciasto na dużej blaszce o wymiarach 36x26 to jaka powinna być ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 grudnia 2017 16:17

      musisz zwiększyć składniki o 1/3 :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  19. krzyskuchnia13 grudnia 2017 23:02

    Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anita ze strzezdom.pl21 grudnia 2017 14:03

    Kto by się spodziewał, że to jest takie łatwe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Anonimowy19 stycznia 2018 20:29

    Trzymałam się przepisu, wyszło super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Anonimowy26 lutego 2018 13:44

    Robiłam w sobote wyszło super a jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anonimowy13 marca 2018 15:00

    Właśnie zrobiłam i chłodzi się w lodówce. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowe do zjedzenia. Mega łatwy i szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Anonimowy14 marca 2018 12:10

    A co zamiast serka mascarpone? mozna cos innego dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec14 marca 2018 13:32

      ciężko mi powiedzieć, nie wiem czy inne serki zdadzą egzamin :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. Anonimowy15 marca 2018 22:34

    Robiłam wyszło pyszne tylko że ja dałam dwa razy przełożony serek mascarpone wyszło większe i pichotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Unknown17 marca 2018 22:05

    Robiłam już dwa razy, robi się szybko i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  27. Anonimowy20 marca 2018 19:31

    Super pychotka. Na krakersach o wiele smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  28. Anonimowy23 marca 2018 14:22

    Właśnie zrobiłam- bardzo smaczne...wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i się sprawdziło-pasują...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  29. Unknown25 marca 2018 17:16

    Czy śmietana ma byc wpierw ubita a potem mascarpone czy mozna wszystko razem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 marca 2018 18:53

      Można wszystko razem :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  30. Unknown27 marca 2018 20:03

    A ja chyba za długo ubijalam i się zwazyla. Co teraz mogę z tym zrobić. Ktoś ma jakichś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 marca 2018 20:11

      może żelatyną spróbuj to usztywnić :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  31. Anonimowy31 marca 2018 22:29

    Mam tylko 250 g mascarpone, 175 g krakersów a śmietanki 500 ml czy z tych składników też uda się krówka? Jakie proporcje wtedy użyć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec2 kwietnia 2018 19:05

      wyjdzie tylko mniejsza porcja, ubij 300 ml śmietanki i dodaj mascarpone to co masz :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  32. Anonimowy27 kwietnia 2018 16:09

    Czy kajmak trzeba gotowac czy mozna na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 kwietnia 2018 16:22

      oczywiście kajmak dajemy na zimno :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  33. Anonimowy29 maja 2018 14:08

    Witam,

    mam pytanie - czy ciasto mozna zrobic poprzedniego dnia, zeby cala noc lezalo w lodowce?
    Czy lepiej przelozyc i dac mu tylko pare godzin na odstanie.

    Obawiam sie o krakersy - czy za bardzo nie wchlona.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 maja 2018 14:48

      spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej, krakersy zmiękną, ale nie zrobi się ciapka i będą miały odpowiednią konsystencję :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy11 lipca 2018 19:23

      super przepis, dziękuje pozdrawiam PYCHOTKA

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  34. Anonimowy30 grudnia 2018 18:12

    Super przepis bardzo łatwy właśnie zrobiłam krowke i wsadziłam do lodówki ciekawe jak mi wyjdzie czy dziecią będzie smakowało ja dałam zamiast krakersów herbatniki chyba będzie okej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec30 grudnia 2018 18:48

      z herbatnikami jest bardziej słodka, ale i tak każdemu będzie smakowała :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  35. Anonimowy6 stycznia 2019 11:44

    Szybko i ze smakiem - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria