Krówka bez pieczenia w 10 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy goście są już w drodze

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 400 g masy kajmakowej 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • około 250 g krakersów




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy krem, układamy drugą warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

75 komentarzy:

  1. kolejne pyszne ciasto w Pani wykonaniu, trzeba wypróbować i to koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie solone krakersy mogą być? Jakoś przeraża mnie ta sól :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, używamy solonych krakersów, dobrze przełamują słodycz ciasta. Możesz też użyć herbatników, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie za słodkie :)

      Usuń
    2. Ja jadłam z krakersami i żeby mi nie powiedzieli że ciasto jest z krakersami to bym nie uwierzyła. Ciasto jest bardzo dobre.

      Usuń
    3. Dzięki słonym krakersom ciasto nie będzie mdłe.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem" tzn najpierw ubić śmietankę, a później dodawać mascarpone i cukier czy wszystko razem do miski i miksować ?
    Proszę o wyrozumiałość - jestem początkująca gospodynią domową :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubij trochę śmietankę, następnie cały czas ubijając dodawaj serek mascarpone i cukier puder, powinna Ci wyjść gęsta masa :)

      Usuń
    2. Ja ubiłam wszystko razem, ubiło się świetnie. Ciasto pyszne, właśnie zrobiłam po raz trzeci :)

      Usuń
  5. nie rozlezie się toto bez żelatyny? Może trochę dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozleje się, dobrze ubita śmietanka z cukrem i mascarpone jest sztywna :)

      Usuń
  6. a ja właśnie szukałam przepisu bez żelatyny... no i super.jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się cieszę, interesuje mnie tylko czy jest odpowiednia konsystencja po wyjęciu z lodówki i przebywaniu na stole. Również ciekawa jestem czy masę kajmakową ( która kojarzy mi się, że jest niemożebnie słodka) można zastąpić np. rozpuszczoną gorzką czekoladą z domieszką śmietanki. :-) tak sobie tylko sama kombinuję :-))

      Usuń
    2. wiadomo nie jest takie jak z lodówki, ale ciasto trzyma się dobrze, nie robi się ciapka, no chyba że będzie trzymane w jakimś gorącu :) masa kajmakowa jest słodka, ale słodycz ciasta przełamują krakersy. Myślę, że czekolada też się dobrze sprawdzi, możesz też zamiast mleczną posypać gorzką czekoladą:)

      Usuń
  7. Robiłam takie ciasto i nie dałam rady w 10 minut. Ubijanie, układanie ciastek, smarowanie, ścieranie czekolady - to wszystko wbrew pozorom zajmuje sporo czasu. A potem jeszcze min. 2 godziny w lodówce - w sumie nie jest to ciasto do przygotowania dla gości w drodze...
    Ale na następny dzień - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia organizacji i bez problemu ciasto robi się w 10 minut :) można je podać zaraz po zrobieniu, jednak krakersy nie zmiękną co utrudni pokrojenie ciasta na kawałki :) dlatego najlepiej jest je podawać jak postoi :)

      Usuń
  8. Zastanawiam się czy zamiast krakersów można użyć herbatników?

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaka blaszka albo foremka?Duza czy mala?

    OdpowiedzUsuń
  10. proste no i przede wszystkim smaczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisy to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. A jaki kajmak albo patent na jego smarowanie? Bo rozsmarowanie na krakersach, ułożonych na miękkiej masie wydaje się karkołomne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli masz problem z rozsmarowaniem kajmaku to możesz go lekko podgrzać, wstawiając puszkę do garnka z ciepłą wodą :)

      Usuń
  13. A czy moge dac smietane 36?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie mozna kupic kajmak?

      Usuń
    2. w każdym większym sklepie jest dostępny (stokrotka, biedronka, lidl...), w puszce pod nazwą masa kajmakowa albo masa korówkowa :)

      Usuń
  14. Ciasto bardzo dobre, blacha zjedzona bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto rewelka .....radość w oczach domowników bezcenna

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha. Ja - "antycukiernik" otrzymałam same pochwały. Solonych krakersów nie bać się. Doskonale równoważą słodycz masy kajmakowej. A zamiast mlecznej czekolady, starłam gorzką. Wierzch udekorowałam wisienką pozostałą po domowej naleweczce.I wszyscy zadowoleni ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chciałabym zrobić ciasto na dużej blaszce o wymiarach 36x26 to jaka powinna być ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  18. Kto by się spodziewał, że to jest takie łatwe :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzymałam się przepisu, wyszło super!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam w sobote wyszło super a jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie zrobiłam i chłodzi się w lodówce. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowe do zjedzenia. Mega łatwy i szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A co zamiast serka mascarpone? mozna cos innego dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, nie wiem czy inne serki zdadzą egzamin :)

      Usuń
  23. Robiłam wyszło pyszne tylko że ja dałam dwa razy przełożony serek mascarpone wyszło większe i pichotka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam już dwa razy, robi się szybko i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super pychotka. Na krakersach o wiele smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie zrobiłam- bardzo smaczne...wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i się sprawdziło-pasują...

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy śmietana ma byc wpierw ubita a potem mascarpone czy mozna wszystko razem??

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja chyba za długo ubijalam i się zwazyla. Co teraz mogę z tym zrobić. Ktoś ma jakichś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam tylko 250 g mascarpone, 175 g krakersów a śmietanki 500 ml czy z tych składników też uda się krówka? Jakie proporcje wtedy użyć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie tylko mniejsza porcja, ubij 300 ml śmietanki i dodaj mascarpone to co masz :)

      Usuń
  30. Czy kajmak trzeba gotowac czy mozna na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam,

    mam pytanie - czy ciasto mozna zrobic poprzedniego dnia, zeby cala noc lezalo w lodowce?
    Czy lepiej przelozyc i dac mu tylko pare godzin na odstanie.

    Obawiam sie o krakersy - czy za bardzo nie wchlona.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej, krakersy zmiękną, ale nie zrobi się ciapka i będą miały odpowiednią konsystencję :)

      Usuń
    2. super przepis, dziękuje pozdrawiam PYCHOTKA

      Usuń
  32. Super przepis bardzo łatwy właśnie zrobiłam krowke i wsadziłam do lodówki ciekawe jak mi wyjdzie czy dziecią będzie smakowało ja dałam zamiast krakersów herbatniki chyba będzie okej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z herbatnikami jest bardziej słodka, ale i tak każdemu będzie smakowała :)

      Usuń
  33. Szybko i ze smakiem - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Gdy goscie sa już w drodze... raczej niebardzo, bo takich składników napewno nie ma nikt w domu zawsze pod ręką

    OdpowiedzUsuń
  35. Jest pyszne, szybko się robi. Ja niestety zrobiłam na ciemnych herbatnikach i jest słodkie. Następne spróbuję na krakersach

    OdpowiedzUsuń
  36. Co najmniej dwie godziny w lodówce jak Goście są w drodze bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  37. A czy można na spód dać biszkopt upieczony zamiast krakersów a krakersami tylko górę przełożyć czy to będzie za słodkie i mdłe z biszkoptem?

    OdpowiedzUsuń
  38. A czy mozna dac smietanki 500ml i mascarpone 500ml

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciasto wspaniałe. Przepis bardzo prosty dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  40. Zawsze, ale to zawsze i wszędzie znajdą się tacy, którzy skupią się na pierdołach, a nie na przepisie. Może ci "goście w drodze" jadą ze Świnoujścia do Sanoka...Ręce opadają. Jest, że można podać bezpośrednio po podaniu? To nie czekajcie tych dwóch godzin. Nie będzie miękkie, nie nasiąknie, ale zmieścicie się w 10 minutach...

    OdpowiedzUsuń
  41. Obawiałam się że ciasto będzie za słodkie więc na pierwszą warstwę hernatkow dałam dżem truskawkowy bo akurat taki mialam pod ręką A dopiero później krem.
    Ciasto wyszło idealnie i naprawdę szybko je się robi. Polecam z całego serca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być herbatnikow mała literówka się wkradla

      Usuń
  42. Właśnie zrobiłem ten deser.
    Zrobiłem na herbatnikach i nie jest za słodkie - kupiłem herbatniki w Lidlu które nie są dodatkowo dosladzane i są praktycznie neutralne. polecam zacząć od masy kajakowej na spod a dopiero potem masę z sera. wtedy spod jest chrupiący a reszta się ładnie łączy. no i czekolada wygląda lepiej na białej masie niż na kajmaku. kupiłem wszystkiego x2 I zrobiłem podwójnie wysoka wersję i wszystkim super smakuje. Ja włożyłem serek maskarpone do miski, zalałem śmietanka i zmiksowałem na najwyższych obrotach razem i masa wyszła dobrze i sztywno. wszystko było zimne.

    super przepis

    OdpowiedzUsuń
  43. akurat szukałam przepisu na jakiś deser :) koniecznie przetestuje bo akurat mam wiekszosc składników

    OdpowiedzUsuń
  44. Pyszne ciasto :) Mam do niego sentyment, ponieważ to jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam, jeszcze chyba w gimnazjum :)

    OdpowiedzUsuń