czwartek, 16 listopada 2017

Sernik z mlekiem w proszku



Najlepszy przepis na puszysty, a zarazem delikatny sernik. Swoim smakiem zachwyca każdego

Wymiary formy: 25x35cm

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • około 300 g herbatników




Przygotowanie:

Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie waniliowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowy. Kremówkę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Smacznego!




24 komentarze:

  1. Serniki uwielbiam :) Ten na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, zwłaszcza jak się lubi mleko w proszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na święta jak znalazł. Wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre pyt. Gdzie mleko???

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile tego mleka w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A budyń zrobić czy taki sypki wsypać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być mleko granulowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. granulowanego jeszcze nie używałam, ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzi :)

      Usuń
  8. Granulowane mleko nie ma smaku takiego jak w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba za dużo herbatników jest w przepisie...300 g,zużyłam tylko 100 g

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać rodzynki, skórkę z cytryny ????

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma,to jak dobry sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy na pewno wymiary blaszki są podane prawidłowo? Mi wyszły 2 blaszki: duża i średnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam w blaszce takiej jak podana wyżej :)

      Usuń
    2. Mi wyszły takie blaszki :) https://www.fotosik.pl/zdjecie/c0c5264c5e402257 Tak patrzę na Twoje zdjęcie i wydaje się u Ciebie zwarty ten sernik, a mi wyszedł taki puszysty :) Muszę go zmodyfikować delikatnie :) Nie mniej smaczny :)

      Usuń
    3. dużo zależy od użytych składników, wiesz ser nie jest równy serowi, tak samo z innymi składnikami :) ale jak puszysty to dobrze, jest wtedy taki lekki, chyba że lubisz bardziej zwarte serniki :) na zdjęciu prezentuje się pysznie :) pozwolisz, że dodam zdjęcie do albumu na fb?

      Usuń
    4. oczywiście :) Po schłodzeniu przez noc smakuje lepiej :) https://www.fotosik.pl/zdjecie/f369b4a298d60196 Ja uwielbiam mleko w proszku i dla mnie jest w tym serniku mało wyczuwalny :) Muszę dodać więcej następnym razem. Pozdrawiam Joanna :)

      Usuń
    5. no jak lubisz mleko w proszku to spróbuj dać go więcej :) dziękuję za zdjęcia, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...