sobota, 30 grudnia 2017

Sałatka na krakersach z kurczakiem



Efektownie wyglądająca imprezowa sałatka na krakersach z serem żółtym, kurczakiem, jajkiem i szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się na każdej domówce i spotkaniu z rodziną

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 6 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • olej
  • około 170 g krakersów solonych (36 sztuk)




Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do cebuli. Podsmażamy oraz doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku (ostrożnie używamy soli, ponieważ krakersy są solone). W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Na desce lub płaskim talerzu układamy warstwę krakersów (12 szt.), na które wkładamy ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz wymieszany z 2 łyżkami śmietany i łyżką majonezu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów i wykładamy kurczaka.


Mięso smarujemy ketchupem i układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie wykładamy białka starte na tarce o grubych oczkach oraz wymieszany z 2 łyżkami śmietany i łyżką majonezu. Na wierzch sałatki kruszymy żółtka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 3 - 4 godziny do lodówki by smaki się przegryzły i zmiękły krakersy. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...