czwartek, 15 marca 2018

Kostka alpejska



Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą kajmakowo - bezową, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Ciasto znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi oraz inne okazje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
krem kajmakowo - bezowy:
  • 400 g kajmaku
  • 350 g masła
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 200 g suchych bezików
dodatkowo:
  • zaparzona mocna herbata do nasączenia 
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 330 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do oprószenia ciasta



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Zimny biszkopt nasączamy mocną herbatą i smarujemy dżemem porzeczkowym. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Miksując dodajemy stopniowo kajmak i kawę mieloną. Następnie wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką. 


Masę kajmakowo - bezową wykładamy na dżem. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na masę. Przed podaniem ciasto posypujmy kakao.


Smacznego!



14 komentarzy:

  1. cóż za fotorelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajmak tzn masa kajmakowa taka z puszki ma być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miam teraz nie usnę... jestem na diecie przed świątecznej, a tu takie pyszności mi się wyświetlają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostałam od koleżanki zdjęcia ze składnikami i sposobem przygotowania. Szukałam długo i w końcu udało mi się znaleźć ten przepis tutaj :-) Dzięki temu nie musiałam przepisywać. Jedyne co mnie w nim przeraża to ilość masła do masy kajmakowej- półtorej kostki??? Chciałabym zrobić na święta to ciasto tylko nie lubię tłustych mas i dlatego trochę się waham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak idzie tutaj dużo masła, ale możesz zmniejszyć ilość z tym, że im mniej masła tym masa będzie bardziej "mokra" i wtedy bezy będą miękkie. Dzięki dużej ilości masła bezy nie miękną, bo masa jest bardziej zwarta :)

      Usuń
  5. ohhh. na to czekałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Blaszka o jakich wymiarach ?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego bezy w tym kajmaku mi zniknęły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli bezy pokruszymy na drobno i długo mieszamy to one się rozpuszczą :) najlepsze są bezy koktajlowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...