Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą kajmakowo - bezową, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Ciasto znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi oraz inne okazje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
krem kajmakowo - bezowy:
- 400 g kajmaku
- 350 g masła
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 200 g suchych bezików
dodatkowo:
- zaparzona mocna herbata do nasączenia
- 200 g dżemu porzeczkowego
- 330 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Zimny biszkopt nasączamy mocną herbatą i smarujemy dżemem porzeczkowym. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Miksując dodajemy stopniowo kajmak i kawę mieloną. Następnie wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką.
Masę kajmakowo - bezową wykładamy na dżem. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na masę. Przed podaniem ciasto posypujmy kakao.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!