• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kostka alpejska

Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą kajmakowo - bezową, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Ciasto znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi oraz inne okazje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
krem kajmakowo - bezowy:
  • 400 g kajmaku
  • 350 g masła
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 200 g suchych bezików
dodatkowo:
  • zaparzona mocna herbata do nasączenia 
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 330 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do oprószenia ciasta



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Zimny biszkopt nasączamy mocną herbatą i smarujemy dżemem porzeczkowym. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Miksując dodajemy stopniowo kajmak i kawę mieloną. Następnie wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką. 



Masę kajmakowo - bezową wykładamy na dżem. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na masę. Przed podaniem ciasto posypujmy kakao.


Smacznego!




Obżarciuch
16 Comments
20 ciast, bezy, biszkopt, ciasta, dżem porzeczkowy, kajmak, kostka alpejska, krem kajmakowo bezowy, masa kajmakowa
czwartek, 15 marca 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
20 ciast bezy biszkopt ciasta dżem porzeczkowy kajmak kostka alpejska krem kajmakowo bezowy masa kajmakowa Kostka alpejska

Polecane przepisy

16 komentarzy:

  1. Anonimowy15 marca 2018 18:21

    wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. zuza16 marca 2018 12:17

    cóż za fotorelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Ewa W19 marca 2018 11:46

    genialne ciacho !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy20 marca 2018 13:51

    Kajmak tzn masa kajmakowa taka z puszki ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 marca 2018 14:45

      dokładnie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. ekspansja smaku20 marca 2018 19:03

    Miam teraz nie usnę... jestem na diecie przed świątecznej, a tu takie pyszności mi się wyświetlają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Lidan21 marca 2018 20:42

    Dostałam od koleżanki zdjęcia ze składnikami i sposobem przygotowania. Szukałam długo i w końcu udało mi się znaleźć ten przepis tutaj :-) Dzięki temu nie musiałam przepisywać. Jedyne co mnie w nim przeraża to ilość masła do masy kajmakowej- półtorej kostki??? Chciałabym zrobić na święta to ciasto tylko nie lubię tłustych mas i dlatego trochę się waham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 marca 2018 20:56

      tak idzie tutaj dużo masła, ale możesz zmniejszyć ilość z tym, że im mniej masła tym masa będzie bardziej "mokra" i wtedy bezy będą miękkie. Dzięki dużej ilości masła bezy nie miękną, bo masa jest bardziej zwarta :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy22 marca 2018 17:58

    ohhh. na to czekałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy29 marca 2018 09:59

    Blaszka o jakich wymiarach ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 marca 2018 10:06

      wymiar podany nad składnikami :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Anonimowy5 kwietnia 2018 09:39

    Dlaczego bezy w tym kajmaku mi zniknęły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 kwietnia 2018 09:54

      jeżeli bezy pokruszymy na drobno i długo mieszamy to one się rozpuszczą :) najlepsze są bezy koktajlowe :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. kodulehe tegemine10 kwietnia 2018 12:38

    Great blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Unknown13 września 2018 04:21

    Witam. Z góry przepraszam za głupie pytanie ale wśród składników jest mowa o mielonej kawie. Czy chodzi o naturalną kawę mieloną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 września 2018 12:43

      tak, naturalna kawa mielona :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria