• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Biszkopt z truskawkami



Truskawkowe trio Żanki czyli raj dla podniebienia

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jaja 
  • 10 dag cukru 
  • 5 dag maki tortowej 
  • 5 dag maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oleju 
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia 
ponadto:
  • truskawki 
  • 2 galaretki o dowolnym smaku 


Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Nastepnie dodajemy zółtka, miksujemy i wsypujemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, potem olej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Kiedy nie masz mąki ziemniaczanej możesz dodać 10 dag mąki tortowej. W miedzyczasie rozpuszczamy galaretki według instrukcji na opakowaniu. Na upieczonym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy juz prawie zastygnietą galaretkę. 

Smacznego!



Gabriela Borowiec
38 Comments
biszkopt, biszkopt z truskawkami, ciasta, ciasto z truskawkami, galaretka, truskawki
czwartek, 8 sierpnia 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
biszkopt biszkopt z truskawkami ciasta ciasto z truskawkami galaretka truskawki Biszkopt z truskawkami

Polecane przepisy

38 komentarze

  1. Ciacha8 sierpnia 2013 21:39

    Zapraszam na domowe ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Joannas19768 sierpnia 2013 21:40

    uwielbiam i też takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Kulinarne przeboje8 sierpnia 2013 21:41

    Moja Mama robi podobne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Malwinka8 sierpnia 2013 21:43

    Smakowite ciacho, truskawek nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. ebooki4u8 sierpnia 2013 21:43

    W sam raz na upalne dni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. ksiądz8 sierpnia 2013 21:44

    obzarciuchu, co to ma być? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ewa8 sierpnia 2013 21:45

    Denerwują mnie przepisy gdzie jest podane 10 dkg cukru, 5 dkg mąki to znaczy tak po ludzku ile ? Pięć dkgmąki to 2 czy 3 czy 5 łyżek mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Gość8 sierpnia 2013 21:45

    Świetne i proste ciasto, pozdrawiam
    Zobacz też prosty serniczek
    http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. gonia7898 sierpnia 2013 21:46

    Robię podobny przepis, lecz krotszy w przygotowaniu i pieczeniu.
    Mianowicie; 1 szkl cukru pudru, do tego 3 żółtka, 1/4 kostki masła - utrzeć. Dodać 1 szkl mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać i wstawic do już nagrzanego piekarnika na dosłownie 15 minut. Wystygnięte ciasto nasączam - woda plus cukier plus zapach(wedlug uznania), ciasto najlepiej nadziurkować dużą wykałaczką. Wystygniete ciasto obkładam dużą ilościa truskawek i zalewam juz dobrze stężoną truskawkową galaertką. - Pychotka. Piekę doslownie co drugi dzien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Kazia8 sierpnia 2013 21:46

    Nie da rady się odchudzić jak się jest atakowanym takimi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ale Meksyk!8 sierpnia 2013 21:48

    Pyszna i równie prosta jest też tarta z truskawkami i mascarpone :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/369-tarta-na-herbatnikach-z-serkiem-mascarpone-i-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anna8 sierpnia 2013 21:48

    Tyle maki co cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Wiesia8 sierpnia 2013 21:49

    Robie podobnie, lecz miedzy biszkopt a truskawki czasem daje cienka warstwe kremu ( budyniowego albo ubijam gestniejaca galaretke z dodatkiem ubitej smietany,)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Lutek8 sierpnia 2013 21:49

    Niebo w gębie, jadłem niecały tydzień temu u siostry :) nie przepadam za ciastami, ale to jest wymiatacz!!!! Polecam KAŻDEMU

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. magda8 sierpnia 2013 21:53

    trzeba korzystać bo niedługo sezon się kończy http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/search/label/TRUSKAWKI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. iwona8 sierpnia 2013 21:54

    tez podobne robie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. ola8 sierpnia 2013 21:54

    będzie jeszcze pyszniejsze jeżeli na biszkopt rozsmarujemy śmietanę 12 lub 18% (prosto z kubeczka) i posypiemy ją cukrem wanilinowym, potem truskawki i galaretka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. baba8 sierpnia 2013 21:55

    ... i z tych 10 dag wyszła taaaaka blacha ciasta???? no... no...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. hania8 sierpnia 2013 21:56

    zobaczcie na blaszkę jaka jest mała i nie dziwcie się, że tak mało mąki, 3/4 zajęta a leży 5 rzędów truskawek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Gość z Honolulu8 sierpnia 2013 21:56

    dokładnie :) najprościej krytykować, a krytykują ludzie z zazdrości bądź wynika to z głupoty. Moja mama robi indetycznie i smakuje wszystkim. Obżarciuch mi się podoba!!!! sympatyczny bloog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Antoine8 sierpnia 2013 21:57

    Truskawki rządzą. :) Wszystko co zawiera w sobie truskawki trzeba wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. kuchnia natki8 sierpnia 2013 21:58

    Kurczę, uwielbiam takie ciasta na upalne dni :)) Truskawki pychaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Kulinarne8 sierpnia 2013 21:59

    Nie wiem czemu niektórzy się tak czepiają.. Skoro im "dag" przeszkadza,to na necie są przeliczniki ile to łyżek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. cukiernik8 sierpnia 2013 21:59

    Jak ja zrobiłam biszkopt ze szklanki mąki to wychodził mi z formy a była to duża blacha, więc nic dziwnego, że z 3/4 szklanki (bo 10 dkg to właśnie tyle) wychodzi takie ciasto. Jak ktoś piecze to wie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. martawkuchni.blog.pl8 sierpnia 2013 22:00

    uwielbiam takie ciasto:) delikatny biszkopt a na nim truskawki i galaretka:) aż nabrałam ochoty na takie ciasto:) pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Gość8 sierpnia 2013 22:00

    Ładnie wygląda, pozdrawiam
    Prosty sernik
    http://inews.com.pl/WordPress3/sernik-z-truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  27. Kasia8 sierpnia 2013 22:01

    Klasyczne tiramisu to istna feeria smaków. Tutaj aromat kawy splata się z nutami migdałowego amaretto, a gorzki smak czekolady miesza się z delikatnie kwaskową słodyczą mascarpone. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  28. ksiądz8 sierpnia 2013 22:02

    nie bijcie się, starczy dla każdego :D, może dokładnie nie jak jak niebo w gębie, jak wspomniał @Lutek, ale wspaniałe smakiem, co może być dostępne nawet co nie poniektórych dietetyków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  29. Malwinka8 sierpnia 2013 22:03

    Dalej kusi tu Twój biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  30. goleden boy8 sierpnia 2013 22:03

    Łatwo, szybko i pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  31. ulamisiula8 sierpnia 2013 22:04

    Najprostrze ciasto na świecie a wiadomo proste najlepsze.
    Ja dziś robię podobne tylko na biszkopt kładę masę karpatową i na to truskawki z galaretką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  32. Malwinka8 sierpnia 2013 22:09

    Moja mam robi podobne, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  33. Anonimowy8 sierpnia 2013 22:41

    Klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  34. ciasteczkologia.blog.pl29 maja 2014 12:00

    Mniam, mniam:)
    Zapraszam do mnie na sernik na zimno:)
    http://ciasteczkologia.blog.pl/2014/05/08/sernik-na-zimno/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  35. Grzegorz3 lipca 2014 13:53

    Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej ani oleju - robię zwykły biszkopt, ale przekładam go masą budyniową z truskawkami - reszta tak samo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  36. Iga4 lipca 2014 09:33

    To chyba moje ulubione ciasto. Proste, łatwe i jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  37. Małgorzata30 maja 2016 20:49

    Wspaniałe, orzeżwiajace ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  38. Daria Diering-Kurdyk29 maja 2017 21:18

    Ale pyszniutkie ciasto :)
    zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria