• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ryba po grecku z groszkiem



Smaczny filet rybny przykryty warzywami, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Składniki:

  • 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza 
  • 4 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 seler 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • mała puszka groszku konserwowanego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól 
  • olej do smażenia 
  • sok z cytryny 
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki 


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natomiast cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem oraz dodajemy przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody. W między czasie kroimy filety rybne, skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.


Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy na talerz i pokrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.

Smacznego!



Obżarciuch
3 Comments
Boże Narodzenie, groszek konserwowy, ryba, ryba po grecku, ryba po grecku z groszkiem, ryby
piątek, 29 listopada 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
Boże Narodzenie groszek konserwowy ryba ryba po grecku ryba po grecku z groszkiem ryby Ryba po grecku z groszkiem

Polecane przepisy

3 komentarze:

  1. Na zdrowie4 grudnia 2013 14:43

    Ryba po grecku zawsze smakuje.
    U nas w domu robi się prawie tak samo - jedynie bez groszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Kasiawa4 grudnia 2013 20:07

    Pychotka... Muszę zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Natka :)12 grudnia 2013 14:32

    Z groszkiem nie próbowałam a wygląda to interesująco :) Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że właściwe jest ścieranie warzyw na tarce bo pod moim wpisem pojawiło się wiele uwag co do tego sposobu przygotowywania...

    Pozdrawiam i życzę pogodnych i smakowitych Świat!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria