• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Zapiekany ryż z jabłkami



Dnie, które nie jednej osobie kojarzy się z dzieciństwem, czyli ryż gotowany na mleku zapieczony z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 duże jabłka 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła 
dodatkowo:
  • 6 świeżych truskawek lub mrożonych 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka śmietany 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody oraz dodajemy 1 łyżkę masła , cukier waniliowy, sól i wszystko razem zagotowujemy. Następnie wsypujemy ryż , który gotujemy do miękkości na wolnym ogniu . Bardzo często mieszamy go i dodajemy pozostałą część wody. W między czasie obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach. Do nich wsypujemy cukier i cynamon . Potem smarujemy naczynie żaroodporne masłem i i układamy w nim warstwami : połowe ugotowanego ryżu, starte jabłka i drugą część ryżu. Na całości rozsmarowujemy masło. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika do temp 180 st na ok. 40 min. Gotowy ryż wysypujemy (odwracamy naczynie do góry dnem) na talerz oraz polewamy go musem truskawkowym przygotowanym ze smiksowanych truskawek z 1 łyżeczką cukru oraz śmietaną. 

Smacznego!



Obżarciuch
5 Comments
bezmięsne, jabłka, ryż, ryż z jabłkami, zapiekany ryż z jabłkami
czwartek, 28 listopada 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bezmięsne jabłka ryż ryż z jabłkami zapiekany ryż z jabłkami Zapiekany ryż z jabłkami

Polecane przepisy

5 komentarzy:

  1. Natalie28 listopada 2013 18:33

    Uwielbiam taki ryż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Kam cia28 listopada 2013 22:12

    ja również jestem fanką ryżu. Miłość moja nie wygasła - jedno z najlepszych staropolskich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy6 grudnia 2013 09:30

    BOMBA, ale bym teraz sobie wciąnęła kawałeczek takiego ryżu......,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marta8 marca 2014 21:31

    Wspomnienie dzieciństwa :) lubię taki ryż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Apetycik26 marca 2014 20:57

    Mmm przepyszne :D a do tego truskawki -uwielbiam je. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria