wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki



Ciasteczka pachnące przyprawą korzenną, im starsze tym lepsze

Składniki:

  • około 1 kg mąki 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka miodu płynnego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • przyprawa do piernika 
  • margaryna do smarowania blachy 


Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dokładnie wszystko mieszamy. Na stolnicę wysypujemy około 0,5 kg mąki, robimy dołek oraz wlewamy przygotowaną masę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki aby ciasto było dość twarde i dobrze się dało rozwałkować. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze posmarowanej margaryną i pieczemy w temp 180 stopni około 15 minut.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, kolorowe pierniczki. W sam raz na choinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... pięknie wyglądają
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na piernik ucierany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te pierniczki są miękkie czy twarde . Jak ja dodałam kiedyś miodu do wyszły mi twarde jak kamienie, zęby połamać. Nawet jak długo leżały to tez były twarde. Interesuja mnie miękkie

    OdpowiedzUsuń