Ciasto kokosowe



Puszyste ciasto z kokosową warstwą znakomite dla wielbicieli kokosanek, idealnie sprawdzi się do kawy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek 
  • 200 g masła 
  • 350 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g cukru pudru 
masa kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • 9 łyżek mleka 




Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe jednolite ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Wszystkie składniki na masę kokosową wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką. Następnie posypujemy nimi wierzch wyłożonego na blaszkę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 45 min. Po 15 - 20 min., gdy wiórka lekko sie przyrumienią, ciasto przkrywamy papierem do pieczenia, aby kokos się nie przypalił.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Czy ucieranie można zastąpić miksowaniem na niższych obrotach? ;p Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak! jednak polecam ucierać ciasto ;) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! Zjadłabym takie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prostota ponad wszystko!!! Już zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć masła extra? Muszę je zużyć, ale nie wiem do czego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można użyć masła, tylko w mniejszej ilości (tak około 200g), pozdrawiam!

      Usuń
  5. Rzeczywiście idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne! Jutro powtarzam na imprezę dla babci i dziadka w przedszkolu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mialam wiorka kokosowe jeszcze z Swiat B. Narodzenia, wiec chcialam wykorzystac i tak zaczelam szukac przepisu na jakies proste i szybkie ciasto kokosowe.
    Natknelam sie na Twoj przepis i juz ciasto pieknie rosnie w piekarniku..:) Zapach ciasta rozmieszcza sie w calym domu, juz nie mozemy sie doczekac nanie..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ludzie litości! To są WIÓRKI. Miałam wiórki, zrobiłam ciasto z wiórkami, dodałam cukru do wiórków, itd.
      Przepis ok.

      Usuń
  8. proponuję dać mniej cukru do wiórek bo jest bardzo słodkie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :D ja bardzo lubię wszystko co z kokosem he he na pewno wypróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Musisz mieć tyle pyszności,ja się nigdy nie odchudzę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A jednak dla łasuchów jest więcej niż jeden kawałek :) Tylko 5 jajek – zobaczę, może wieczorem wyproszę moja żonę to zrobi – dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste i pyszne ciacho, narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciacho :-) uwielbiam smaki kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda, że nie jem słodkiego w Wielkim Poście bo napewno bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno zrobię, uwielbiam kokos w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały przepis. Uwielbiam ciasta kokosowe. Wierzch ciasta wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń