• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Gołąbki bez zawijania



Gołąbki, króre nie wymagają zawijania, są szybkie i smakiem przypominają te tradycyjne

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatki lub drobiowego 
  • 2 woreczki ryżu (200 g) 
  • 3/4 szklanki kaszki manny 
  • 1/2 kg kapusty zwykłej białej lub pekińskiej 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek, sól, pieprz mielony 
  • olej do smażenia 
sos do gołąbków bez zawijania:
  • ok.1/2 l bulionu 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, lubczyk lub inne przyprawy według uznania 



Przygotowanie:

Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kapustę szatkujemy w bardzo drobną kostkę i odgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 min (natomiast kapustę pekińską kroimy, solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygniecia. Potem do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor. 


Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min

Smacznego!



Obżarciuch
34 Comments
gołąbki, gołąbki bez zawijania, gołąbki na obiad, gołe gołąbki, kasza manna, kasze i ryż, oszukane gołąbki, ryż
środa, 26 marca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
gołąbki gołąbki bez zawijania gołąbki na obiad gołe gołąbki kasza manna kasze i ryż oszukane gołąbki ryż Gołąbki bez zawijania

Polecane przepisy

34 komentarze:

  1. Apetycik26 marca 2014 19:09

    Robiłam już takie ,są naprawdę dobre.Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anonimowy27 marca 2014 15:59

    2 woreczki ryżu i szklanka kaszki na 0,5kg mięsa- rzeczywiście oszukane gołąbki :)- ciekawe czy choć trochę smakują mięsem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 marca 2014 18:57

      to są oszukane gołąbki, a nie przepis na kotlety mielone:)
      pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  3. Anonimowy31 marca 2014 08:47

    Niebo w buzi.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy31 marca 2014 10:09

    tez je robie ale pod nazwa golabki po cygańsku mój prawie 2 letni synus nie może się ich najeść choć ogolnie to straszny niejadek ,ale daje prawie 1kg miesa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy31 marca 2014 10:27

    gołąbki są wspaniałe ale na 0,5 kg mięsa tylko 1 woreczek ryżu i żadnej kaszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec31 marca 2014 10:56

      są gusta i guściki, mi osobiście smakują z większą ilością ryżu :) pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy31 marca 2014 11:21

    czy pekińska też trzeba gotować? ggenia49

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec31 marca 2014 11:33

      kapusty pekińskiej nie gotujemy, jedynie solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy, a następnie łączymy ją z mięsem i innymi składnikami, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy31 marca 2014 12:36

    A kapusta wloska? Trzeba gotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec31 marca 2014 12:42

      można użyć też kapustę włoską, w tym przypadku postępujemy dokładnie tak samo jak przy użyciu kapusty pekińskiej, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Anonimowy31 marca 2014 18:30

    ja robię bez ryżu i kaszy dodaję tylko kapustę nic nie gotuję gołąbki i tak się muszą gotować długo także kapusta się i tak ugotuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy31 marca 2014 20:13

      ciekawe, czyli w zwykłych gołąbkach masz tylko mięso i kapustę? trochę to nie bardzo na gołąbki wygląda.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy23 listopada 2014 21:26

      nie wiem skąd jesteś, ale moja teściowa pochodząca z Warszawy robiła gołąbki z samego mięsa/dla mnie to kapusta faszerowana miesem/,a w Galicji /Kraków/ gołąbki robi się z kaszą, a w formie współczesnej z ryżem.Ja kocham te z kaszą, dodaje jeszcze garść pęczaku. pozdrawiam ... elka

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  9. Anonimowy31 marca 2014 20:25

    Wyglądają tak smacznie , że aż ślinka leci , muszę spróbować takie zrobić. Zawsze robiłam standardowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anna P1 kwietnia 2014 21:20

    pysznie wygladaja:) dawno juz sciagnelam ten przepis do przygotowania i mysle ze na weekendzie zmotywuje sie aby je przygotowac w koncu tym bardziej, że od dawna chodzą za mna golabki:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy2 kwietnia 2014 11:27

    ja robiłam podobne ale dawałam szklankę niegotowanego ryżu i kapustę szatkowaną surową(wcześniej nasoloną),oczywiście gotowały się dłużej ale tylko zalane bulionem, sos można zrobić później,równie dobre i prościej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy14 kwietnia 2014 11:11

    Takie same robe pochwała dla waszej kuchni..........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Anonimowy25 kwietnia 2014 10:29

    bardzo dobry przepis, wypróbowałam. tylko zamiast gotować kapustę starłam ją na grubych oczkach a potem odcisnęłam wodę, tak jest łatwiej i szybciej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Smakowita Dziewanna21 czerwca 2014 17:27

    Zrobiłam, polecam. Wyszły bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Anonimowy6 września 2014 21:11

    Ludzie ! Ratunku !!! jaka jestem głodna. Wszystko przez te gołąbasy !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy19 września 2014 12:00

    SA wspaniale parokrotnie robilam !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Anonimowy26 września 2014 17:17

    Ja dodaje jeszcze czerwona paprykę i pieczarki. Pyszota!!!;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Suchy lód25 października 2014 09:20

    Faktycznie gołąbki paluszki lizać i szybkie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy30 października 2014 22:17

    ja mieso zastepuje pieczarkami I gorowana soczewicza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy2 listopada 2014 08:42

    Parokrotnie juz robiłam i polecam niedowiarkom sa wspaniale .ja dodalam troszke kaszy manny i 2 cebulki podsmarzone i troszke ziolkminu mielonego .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Anonimowy16 listopada 2014 12:16

    Wyglądają bardzo smakowicie, będą u mnie dzisiaj na obiad. Wypróbuję z ryżem, dotychczas robiłam je z bułką namoczoną w mleku lub z kaszą manną lecz bez ryżu. Polecam dodać nać pietruszki doda aromatu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Anonimowy5 lutego 2015 17:53

    bardzo smaczne pycha polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anonimowy28 lutego 2015 17:10

    Bardzo pyszne ! :D tylko zamiast kroić cebule w kostkę polecam zetrzeć na tarce , wtedy czuć aromat cebulki a nie tak bardzo w buzi , nie każdy to lubi np mój chłopak ;) Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Łycha Smaków3 marca 2015 17:33

    wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. Ry bka4 marca 2015 08:31

    Duża szybsza wersja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Anonimowy20 września 2015 14:54

    Robiłam dzisiaj na obiad, zmodyfikowałam tylko sosik i wyszły smaczne. Następnym razem zmniejszę trochę ilość ryżu i będzie dla nas idealnie. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam, Viola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  27. Anonimowy18 listopada 2015 14:09

    Pierwszy raz robiłam gołąbki oszukane i wyszły fantastycznie :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  28. Anonimowy29 maja 2016 22:17

    Jak pokrojoną cebulę podsmażymy, to gołabki są lepsze. Ja też poszatkowaną kapustę najpierw duszę trochę na parze, a potem wraz z cebulą podsmażam. Rodzina woli tę wersję od pierwotnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria