Gołąbki, króre nie wymagają zawijania, są szybkie i smakiem przypominają te tradycyjne
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatki lub drobiowego
- 2 woreczki ryżu (200 g)
- 3/4 szklanki kaszki manny
- 1/2 kg kapusty zwykłej białej lub pekińskiej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz mielony
- olej do smażenia
sos do gołąbków bez zawijania:
- ok.1/2 l bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, lubczyk lub inne przyprawy według uznania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kapustę szatkujemy w bardzo drobną kostkę i odgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 min (natomiast kapustę pekińską kroimy, solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygniecia. Potem do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min
Smacznego!