Szparagi z masłem i bułką tartą to delikatne danie o niepowtarzalnym smaku
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów (500g)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Szparagi ostrożnie oczyszczamy z włóknistej skórki (obieraczką do warzyw lub ostrym nożem od łebka w dół) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie związujemy je białą nitką w pęczek i wrzucamy do gotującej się wody lekko ocukrzonej.
Solimy dopiero pod koniec gotowania. Najlepiej szparagi gotować przez 10 min tak, aby połowa wystawała ponad powierzchnie wody, a potem jeszcze ok.10 min na leżąco (dolna część szparaga musi gotować się dłużej). Ugotowane wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, odsączamy, układamy na półmisku, odcinamy nitkę i polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi doskonale smakują podane z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Z wody, w której gotowały się szparagi można zrobić zupę szparagową.
Smacznego!