Ciasto Shrek

Idealne ciasto na lato lekko słodkie i orzeźwiające

Wymiary formy: 24x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • kilka kropel aromatu do ciasta np. pomarańczowego 
  • szczypta soli 


masa I:
  • butelka Pysia (900 ml) zielonego (kiwi, jabłko, banan) lub Kubusia 
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru 
masa II:
  • 400 ml śmietanki 30% (lub 2 bite śmietany "śnieżki") 
  • 1 galaretka kiwi lub agrestowa 
ponadto:
  • 1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) np. morelowych lub delicji 
  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi i owoce kiwi do dekoracji 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier, żółtka, aromat, olej, a także mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Budynie na masę I rozpuszczamy w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotowujemy. Następnie dodajemy budynie i jeszcze raz zagotowujemy. Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt.




Gdy masa przestygnie, układamy na niej delicja. Następnie przygotowujemy masę II. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania powoli wlewamy galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki.



Kiedy masa 2 stężeje, rozpuszczamy dwie galaretki (dajemy nieco mniej wody niż w przepisie na opakowaniu) i tężejące wylewamy na masę. Placek wstawiamy ponownie do lodówki i po ok. 2 godzinach gotowy jest do spożycia. Przed podaniem można udekorować go owocami kiwi (nie wcześniej, gdyż owoce rozpuszczają galaretkę). 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

34 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto - muszę takie zrobić koniecznie! <3 Wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle pyszności i piękności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. woow! wyszło Ci idealnie! świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis - zwłaszcza dla fanów delicji, do których i ja się zaliczam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znam to ciasto jest pyszne, wyszło Ci rewelacyjnie, super warstwy

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. :) Aż ślinka leci....

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne kolory! w sam raz na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie:) Moja rodzina uwielbia to ciasto. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne! Świetny Przepis,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! :) Z chęcią bym zajadała się ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł na ciasto REWELACYJNY...zastanawiam się tylko jak się jeszcze zmieściła ostatnia wartwa-galaretka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę wlewamy tężejącą, więc nie ma obawy że coś wypłynie :):) zresztą na zdjęciach widać, że galaretka się mieści w blaszce :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. I całe ciasto do wywalenia...galaretka spłynęła na dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kiwi dodawałes do galaretki? Jeżeli tak to glalaretka nie stężeje. Przyczyną może być też dana płynna galaretka, zamiast tężejącej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Najlepszy przepis w necie dzis zrobilam na czerwono z truskawkami.pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiwi, żeby nie roztopiło galaretki trzeba zamrozić obrane i pokrojone w plasterki. Potem można ułożyć na śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  15. na jaką wielkość blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24x36 cm. Proszę czytać dokładnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. W przepisie nie ma rozmiaru blachy

      Usuń
    3. Jest podany zaraz nad składnikami, proszę czytać dokładnie

      Usuń
  16. Pyszne ciasto polecam zielona pyszota

    OdpowiedzUsuń
  17. Spod mi wyszedł zakalec...:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda mega pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Żeby z kiwi galaretka tężała, wystarczy pokrojone owoce zagotować przez kilka sekund.Żeby straciły surowość. Sprawdzone!!! A ciasto na pewno jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  20. Obrane i pokrojone w plasterki kiwi wrzucić na chwilę do wrzątku, osuszyć na ręczniku papierowym i można zalewać galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajne ciasto.tylko jedno pytanie czy podczas miksowania śmietanki dodajemy tezejaca galaratkę?

    OdpowiedzUsuń
  22. Super smaczne i pięknie wyglądające. Własnie zrobiłam je na urodziny mamy.

    OdpowiedzUsuń
  23. Żeby galaretka z owocami kiwi stężała trzeba owoce troche podgotowac

    OdpowiedzUsuń
  24. To ciasto jest przepyszne, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  25. Palce lizać, ulubione ciasto mojej rodzinki...

    OdpowiedzUsuń