Amoniaczki

Amoniaczki to kruche i lekkie ciastka pokryte warstwą cukru, w sam raz pasują jako dodatek do kawy czy herbaty

Ilość: około 150 sztuk

Składniki:

  • 400 g śmietany 12% 
  • 1 kg mąki 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżeczki amoniaku 
  • 3 jaja 
  • 200 g margaryny 
  • dodatkowo: 
  • margaryna do wysmarowania blachy 
  • cukier do posypywania ciastek 



Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietanę, amoniak i 2 szklanki mąki. Następnie powoli wlewamy margarynę i ucieramy. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Ciasto zostawiamy do leżakowania na około 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 8 mm i wycinamy ciastka. Amoniaczki posypujemy cukrem i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną.




Ciastka pieczemy w temp 200 st. do ładnego zarumienienia (około 15 minut). Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet do dwóch tygodni. Należy pamiętać aby przed zamknięciem ciastka dobrze wystygły.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Oj Gabrysiu podrzuć kilka, one są pyszne. Pamiętam jak moja ciocia je robiła wieki temu, mniam. Ale nabrałam na nie ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, skad wytrzasnac amoniak kulinarny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz go kupić supermarkecie na półce z sodą i żelatyną lub w małych sklepikach, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dziekuje, poszukam wiec wnikliwiej

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają baaaardzo zachęcająco te ciasteczka :-) Idealnie do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. cała armia ciastek:) nie mam wątpliwości jednak, że szybko znikną;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne! Takie wyrośnięte! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię, tez ostatni robiłam i nawet nie zdążyłam zdjęć porobić tak szybko poszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję także za ten przepis,powoli zrobię się fanką Twoich przepisów.
    Właśnie skończyłam piec ciasteczka,które są pyszne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, ale się napracowałaś! :) Pyszne, tradycyjne, nasze :)

    OdpowiedzUsuń