Amoniaczki to kruche i lekkie ciastka pokryte warstwą cukru, w sam raz pasują jako dodatek do kawy czy herbaty
Ilość: około 150 sztuk
Składniki:
- 400 g śmietany 12%
- 1 kg mąki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki amoniaku
- 3 jaja
- 200 g margaryny
- dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania blachy
- cukier do posypywania ciastek
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietanę, amoniak i 2 szklanki mąki. Następnie powoli wlewamy margarynę i ucieramy. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Ciasto zostawiamy do leżakowania na około 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 8 mm i wycinamy ciastka. Amoniaczki posypujemy cukrem i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną.
Smacznego!
.JPG)
Gabriela Borowiec
czwartek, 13 listopada 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!