Składniki:
- 3-4 małe główki kapusty (takie niewyrośnięte)
- 1 łyżeczka nasion kminku
- sól
Przygotowanie:
Główki kapusty obgotowujemy w osolonej wodzie. Główki nie mogą się rozgotować, lepiej żeby zostały twardsze. Odcedzamy, studzimy i kroimy je na ćwiartki (w zależności od wielkości główki, można pokroić na więcej kawałków, a jak są bardzo małe można zostawić całe kapustki). Następnie kawałki kapustek układamy w garnku i zasypujemy kminkiem.
Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą. Tak przygotowaną kapustę przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu w kuchni. Krężałki są gotowe do jedzenia już po 3 dniach.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kapusta kiszona inaczej krężałki krężałki biłgorajskie przetwory
Bardzo ciekawy sposób na kapustę :) muszę koniecznie wypróbować...
OdpowiedzUsuń...tylko ,, zasypujemy koprem,, czy kminkiem ;) pozdrawiam mikołajkowo :)))
Błąd się wkradł :) dziękuje za uwagę :) Zasypujemy kminkiem :)
UsuńA tu mnie zaciekawiłaś, nie znam tego dania. Jestem ciekawa jak smakuje :-) pozdrawiam Mikołajkowo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, warto spróbować.Pozdrawiam mikołajkowo!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu, ale widziałam gdzieś kiszona kapustę w główkach. Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo no, to może być dobre, ale czy można czymś innym zastąpić kminek ? albo nasiona kopru ? NIE ZNOSZĘ ICH , moja rodzina od pokoleń również ....
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem jakimi innymi nasionami można zastąpic kminek albo koper. Pozdrawiam!
Usuń>Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą.
OdpowiedzUsuńTak dla upewnienia się, chodzi o wodę, w której wcześniej kapusta była obgotowana?
Nie, gotujemy nową wodę i solimy :) Pozdrawiamy!
UsuńUwielbiam kapustę pod każdą postacią, ten przepis bardzo ińteresujący, chętńie skorzystam
OdpowiedzUsuńJak byłam mała babcia kisiła kapustę w beczce. Gdzieniegdzie w szatkowaną kapuchę wciskała małe główeczki całej..myślisz, że smakują podobnie? bo taką mini kiszoną kapustkę uwielbiałam :)
OdpowiedzUsuńNiestety, ale smak kapusty robionej przeze mnie jest inny, niż tej w wersji Twojej babci :) Pozdrawiam!
UsuńSprobujcie zrobić takie krezalki z czosnkiem i czerwonym burakiem,ja znam ten smak,sa pycha
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ten przepis :) wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam,,,,, Ja dodaję jeszcze czosnek i kilka plasterków chrzanu. Proponuję kminek zemleć w młynku. Ale to dla tych którym kminek nie smakuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie ząbek (lub trzy!) czosnku do kiszenia! Poprawia smak.Babcia dodawała nawet trochę kopru, tak jak do koszenia ogórków. Pyszne :-) wspaniały smak dzieciństwa. właśnie dziś wyjmuję ze słoja pierwszą porcję :-)
OdpowiedzUsuńTez nie znałam. Jutro nastawię dla wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, koniecznie do spróbowania.
OdpowiedzUsuńSkąd masz ten przepis? Pochodzisz z okolic Biłgoraja?
OdpowiedzUsuńTak jestem z pod Biłgoraja
UsuńJa kisze z buraczkami w plastrach buraczki gotowane i dużo czosnku
OdpowiedzUsuń