Solanka lub solianka to jedna z tradycyjnych zup rosyjskich. Jest dość gęsta i bardzo pożywna, idealna na zimowe dni. Łączy w sobie smaki kilku zup: gulaszowej, ogórkowej i pomidorowej
Składniki:
- 40 dag mięsa wołowego z kością (np.: rostbef)
- 40 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
- 30 dag chudego, wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 duże pomidory bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 kiszone ogórki (ze skórką lub bez)
- ok. 1/2 szklanki zalewy z ogórków
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
dodatkowo:
- natka pietruszki lub koperek
- gęsta śmietana 18%
- plastry cytryny, jeżeli lubimy to również oliwki
Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2l), dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie w miarę miękkie wyjmujemy je, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do wywaru. W międzyczasie kroimy boczek, kiełbasę oraz cebulę w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodajemy także posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy kilka minut i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy również starte na dużych oczkach tarki ogórki lub pokrojone w kostkę (jak kto woli) oraz zalewę z ogórków i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków). Musi też być dość gęsta (w razie potrzeby sporządzamy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła). Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki i z plasterkiem cytryny. Można również dodać oliwki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!