Solanka mięsna

Solanka lub solianka to jedna z tradycyjnych zup rosyjskich. Jest dość gęsta i bardzo pożywna, idealna na zimowe dni. Łączy w sobie smaki kilku zup: gulaszowej, ogórkowej i pomidorowej

Składniki:
  • 40 dag mięsa wołowego z kością (np.: rostbef) 
  • 40 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka) 
  • 30 dag chudego, wędzonego boczku 
  • 30 dag kiełbasy (np. śląskiej) 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 2 duże pomidory bez skórki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 4 kiszone ogórki (ze skórką lub bez) 
  • ok. 1/2 szklanki zalewy z ogórków 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
dodatkowo:
  • natka pietruszki lub koperek 
  • gęsta śmietana 18% 
  • plastry cytryny, jeżeli lubimy to również oliwki 



Przygotowanie:

Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2 l), dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie w miarę miękkie wyjmujemy je, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do wywaru. W międzyczasie kroimy boczek, kiełbasę oraz cebulę w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodajemy także posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy kilka minut i wrzucamy do zupy.

Następnie dodajemy również starte na dużych oczkach tarki ogórki lub pokrojone w kostkę (jak kto woli) oraz zalewę z ogórków i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków). Musi też być dość gęsta (w razie potrzeby sporządzamy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła). Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki i z plasterkiem cytryny. Można również dodać oliwki.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Przyznam nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! ! Ostatnio widziałam tą nazwę i zastanawiałam się co to jest :)
    nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze, że nie znam tej zupy a chętnie bym jej spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię! Twoja, taka mięsna, bardzo mi sie podoba! W sam raz na zimę ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie rozgrzewające, gulaszowe zupki, zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłyśmy podobnego dania. Pewnie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mysi być przepyszna i syta.Do wypróbowania. W rosyjskiej pierogarni jadłam kiedys soliankę na bazie różnych ryb. Była rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam ale nie jadłam jeszcze...wygląda tak bogato i pysznie :) zdecydowanie muszę zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna!
    Bardzo ją lubię.
    Jest też rybna wersja solianki.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. O rosyjskiej soliance słyszałam, ale nie miałam okazji spróbować! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wpadła wmi woko ta zupa, jak treściwa to coś w sam raz dla mnie :) Zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spadaj ze swoim przepisem. Nie można skopiować tekstu. Myślisz, że będę siedział z laptopem na kolanach w kuchni.

      Usuń
    2. Zostaw lapta w kuchni i nich Ci gotuje

      Usuń
    3. Nie można skopiować. To dlaczego to piszesz. Mamy sie nauczyc na pamięć ????????????????//
      Bllleeeee !!

      Usuń
  12. A to zaskoczenie: połączenie tych trzech zup? To może być ciekawe ;) I jak treściwa, to się skuszę. Dla mojego mąża eR :) I ciekawe skąd wzięła się nazwa... czy ta zupa jest słona? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solanka jest i kwaśna i słona, smaki te uzyskujesz dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków, w zależności od indywidualnych preferencji, pozdrawiam!

      Usuń
  13. Apetycznie wygląda, chyba się skuszę i ugotuję. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń