• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Solanka mięsna



Solanka lub solianka to jedna z tradycyjnych zup rosyjskich. Jest dość gęsta i bardzo pożywna, idealna na zimowe dni. Łączy w sobie smaki kilku zup: gulaszowej, ogórkowej i pomidorowej

Składniki:

  • 40 dag mięsa wołowego z kością (np.: rostbef) 
  • 40 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka) 
  • 30 dag chudego, wędzonego boczku 
  • 30 dag kiełbasy (np. śląskiej) 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 2 duże pomidory bez skórki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 4 kiszone ogórki (ze skórką lub bez) 
  • ok. 1/2 szklanki zalewy z ogórków 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
dodatkowo:
  • natka pietruszki lub koperek 
  • gęsta śmietana 18% 
  • plastry cytryny, jeżeli lubimy to również oliwki 



Przygotowanie:

Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2l), dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie w miarę miękkie wyjmujemy je, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do wywaru. W międzyczasie kroimy boczek, kiełbasę oraz cebulę w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodajemy także posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy kilka minut i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy również starte na dużych oczkach tarki ogórki lub pokrojone w kostkę (jak kto woli) oraz zalewę z ogórków i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków). Musi też być dość gęsta (w razie potrzeby sporządzamy zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła). Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki i z plasterkiem cytryny. Można również dodać oliwki.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
16 Comments
gulasz, solanka, solanka mięsna, solianka, zupa rosyjska, zupy
wtorek, 20 stycznia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
gulasz solanka solanka mięsna solianka zupa rosyjska zupy Solanka mięsna

Polecane przepisy

16 komentarze

  1. Lena20 stycznia 2015 19:57

    Przyznam nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Ry bka20 stycznia 2015 20:25

    Wygląda przepysznie! ! Ostatnio widziałam tą nazwę i zastanawiałam się co to jest :)
    nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska20 stycznia 2015 20:45

    Powiem szczerze, że nie znam tej zupy a chętnie bym jej spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Agnieszka Gąsior21 stycznia 2015 12:33

    Bardzo lubię! Twoja, taka mięsna, bardzo mi sie podoba! W sam raz na zimę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. napiecyku21 stycznia 2015 14:09

    Lubię takie rozgrzewające, gulaszowe zupki, zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Angelika_Monika Candy Pandas21 stycznia 2015 16:08

    Nigdy nie jadłyśmy podobnego dania. Pewnie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. agadzieje22 stycznia 2015 06:58

    Mysi być przepyszna i syta.Do wypróbowania. W rosyjskiej pierogarni jadłam kiedys soliankę na bazie różnych ryb. Była rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Olka22 stycznia 2015 19:52

    Słyszałam ale nie jadłam jeszcze...wygląda tak bogato i pysznie :) zdecydowanie muszę zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Amber22 stycznia 2015 20:15

    Pyszna!
    Bardzo ją lubię.
    Jest też rybna wersja solianki.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. amandaricci.butikzprzepisami23 stycznia 2015 20:10

    O rosyjskiej soliance słyszałam, ale nie miałam okazji spróbować! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. marta sztabińska23 stycznia 2015 21:57

    Wpadła wmi woko ta zupa, jak treściwa to coś w sam raz dla mnie :) Zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy27 stycznia 2015 14:05

      Spadaj ze swoim przepisem. Nie można skopiować tekstu. Myślisz, że będę siedział z laptopem na kolanach w kuchni.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. stan17 października 2015 14:14

      Zostaw lapta w kuchni i nich Ci gotuje

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Anonimowy28 października 2015 12:34

      Nie można skopiować. To dlaczego to piszesz. Mamy sie nauczyc na pamięć ????????????????//
      Bllleeeee !!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  12. mollisia28 stycznia 2015 23:05

    A to zaskoczenie: połączenie tych trzech zup? To może być ciekawe ;) I jak treściwa, to się skuszę. Dla mojego mąża eR :) I ciekawe skąd wzięła się nazwa... czy ta zupa jest słona? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec31 stycznia 2015 08:16

      Solanka jest i kwaśna i słona, smaki te uzyskujesz dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków, w zależności od indywidualnych preferencji, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria