Papryka nadziewana kaszą jaglaną

Idealne na obiad papryki nadziane kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 6 białych papryk (najlepsze małe lub średnie) 
farsz:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1 1/2 szklanki wody 
  • 300 g mięsa mielonego 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 
  • majeranek 
  • papryka słodka 
sos pomidorowy:
  • 4 pomidory 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki mąki 
  • sól i pieprz 
  • lubczyk 



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy.



Papryki myjemy, sparzamy, odcinamy górę z ogonkiem tak aby powstała nam czapeczka i oczyszczamy z ziarenek. Przygotowaną paprykę nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy w piekarniku przykryte folią aluminiową około 40 minut w temp. 200 st. W międzyczasie pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki oraz blendujemy. Dodajemy śmietanę 1/2 szklanki wody i mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wszystko mieszamy. Po około 40 minutach pieczenia papryk zalewamy je przygotowanym sosem i pieczemy kolejne 30 minut. 


Na koniec pieczenia do sosu dodajemy lubczyk (ja dodałam mrożony). Tak przygotowane papryki podajemy polane z sosem. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. ależ pysznie nadziana papryka! jest w niej i moja ulubiona jaglanka, i mięsko i sos pomidorowy... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny pomysł na obiad, sos pomidorowy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :-) uwielbiam faszerowane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie faszerowane papryki! :-) To genialny pomysł na jedzenie na imprezy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka papryczka na obiad robi duże wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gabrysia aleś je smacznie nadziała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerowane warzywa, teraz papryka jest w dobrej cenie to wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń