Chleb z otrębami i ziarnami

Szybki w przygotowaniu, sycący chleb z otrębami pszennymi oraz ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Idealny na śniadanie

Wymiary formy: 35x12 cm

Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • masło + otręby pszenne do przygotowania formy



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą. Wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna siemienia lnianego, słonecznika i dyni




Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.



Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Pyszny chlebuś, tyle ziarenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciłam umieć robić własnoręcznie chleb ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to prawdziwe zbawienie dla leniwych jelit :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chlebek zawsze najlepszy ;) Chociaz ja jestem w sumie większą fanką chlebków na zakwasie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebuś, taki domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały, puszysty, pachnący, domowy chlebuś. Tylko taki się liczy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam smak...

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie na blogu też dzisiaj przepis na chleb :-) Nie ma to jak domowe pieczywo...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Super pieczesz chleby..

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadła bym sobie kromeczkę z masełkiem :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały chleb. chciałabym mieć taki codziennie na śniadanko. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubimy tego rodzaju chleby :) z masełkiem..... mmmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczywo własnej roboty z dużą ilością ziaren to samo zdrowie ;) od niedawna piekę chlebki w domu i już nigdy nie będę kupować w piekarniach. Smak domowego chleba jest obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakiej mąki użyto do pieczenia tego chleba?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mogą być otręby żytnie?

    OdpowiedzUsuń
  17. A mi wyszło ciasto takie rzadkie że dosypywalam dużo mąki a i tak wylewało się z foremki... Strasznie dużo tych drożdży. Albo za dużo wody🤔

    OdpowiedzUsuń
  18. Chciałbym upiec chleb na zakwasie taki jaki piekła moja babcia

    OdpowiedzUsuń
  19. Czemu opadło mi ciasto w piekarniku?Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za długo stał zanim włożyłeś do piekarnika

      Usuń
  20. Drożdże mają być świeże czy suszone?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile dodać drożdzy jeżeli mam tylko suszone?

    OdpowiedzUsuń
  22. jaka mąka bo nie ma podanej jest tylko ilość?

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszny, ale też wychodzi mi za rzadki i muszę dosypywać mąki mieszam w termomiksie

    OdpowiedzUsuń