Szybki w przygotowaniu, sycący chleb z otrębami pszennymi oraz ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Idealny na śniadanie
Wymiary formy: 35x12 cm
Składniki:
- 40 g drożdży
- 500 ml letniej wody
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- masło + otręby pszenne do nasmarowania formy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą. Wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna siemienia lnianego, słonecznika i dyni
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!