• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Chleb z otrębami i ziarnami

Szybki w przygotowaniu, sycący chleb z otrębami pszennymi oraz ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Idealny na śniadanie

Wymiary formy: 35x12 cm

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • masło + otręby pszenne do nasmarowania formy



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą. Wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna siemienia lnianego, słonecznika i dyni




Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.



Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
21 Comments
chleb, chleb z otrębami i ziarnami, otręby pszenne, pestki dyni, pieczywo, ziarna siemienia lnianego, ziarna słonecznika
środa, 2 grudnia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
chleb chleb z otrębami i ziarnami otręby pszenne pestki dyni pieczywo ziarna siemienia lnianego ziarna słonecznika Chleb z otrębami i ziarnami

Polecane przepisy

21 komentarze

  1. Olka2 grudnia 2015 18:06

    Pyszny chlebuś, tyle ziarenek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Lady laura.2 grudnia 2015 18:13

    Cudowny,ideał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Moja Osobistość2 grudnia 2015 18:31

    zawsze chciłam umieć robić własnoręcznie chleb ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Elżbieta Dziurkowska2 grudnia 2015 19:42

    Taki chlebek to prawdziwe zbawienie dla leniwych jelit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Irene Thayer2 grudnia 2015 21:17

    Amazing post dear! You have a wonderful blog:)

    www.bloglovin.com/blog/3880191

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Maja Opałka2 grudnia 2015 21:30

    Domowy chlebek zawsze najlepszy ;) Chociaz ja jestem w sumie większą fanką chlebków na zakwasie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ewa2 grudnia 2015 21:33

    wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Marzena Szkodzińska2 grudnia 2015 21:34

    Wspaniały chlebuś, taki domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Krystyna Boner2 grudnia 2015 22:39

    Doskonały, puszysty, pachnący, domowy chlebuś. Tylko taki się liczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. marta sztabińska3 grudnia 2015 09:52

    Pyszny. zjadłabym kawaleczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Łycha Smaków, Kosmołycha3 grudnia 2015 16:58

    Już sobie wyobrażam smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Joanna Ł3 grudnia 2015 18:01

    Wspaniały chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. babka z rodzynkiem3 grudnia 2015 19:49

    U mnie na blogu też dzisiaj przepis na chleb :-) Nie ma to jak domowe pieczywo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. smak uczucie4 grudnia 2015 00:50

    Wspaniały domowy chlebek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. AniaGotuje.pl4 grudnia 2015 08:09

    Wygląda rewelacyjnie! Super pieczesz chleby..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Sosna4 grudnia 2015 10:12

    Pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. natalia200419894 grudnia 2015 15:57

    Uwielbiam taki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. ola in the kitchen4 grudnia 2015 20:04

    Zjadła bym sobie kromeczkę z masełkiem :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy6 grudnia 2015 12:34

    wspaniały chleb. chciałabym mieć taki codziennie na śniadanko. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Angelika i Monika Candy Pandas6 grudnia 2015 17:34

    Bardzo lubimy tego rodzaju chleby :) z masełkiem..... mmmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Makadamia23 maja 2016 09:39

    Pieczywo własnej roboty z dużą ilością ziaren to samo zdrowie ;) od niedawna piekę chlebki w domu i już nigdy nie będę kupować w piekarniach. Smak domowego chleba jest obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria