Murzynek z bezą kokosową



Szybki w przygotowaniu klasyczny i puszysty murzynek pod kokosową bezą idealnie sprawdzi się do kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

murzynek:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i kakao oraz dorzucamy masło pokrojone w kostkę. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygniętą masę kakaową ucieramy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując partiami wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe i delikanie mieszamy. Murzynka przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bezę kokosową rozprowadzamy na murzynku. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Ale piękne ciasto. A beza kokosowa po prostu musi być przepyszna. Uwielbiam i kokos i bezy wszelkiego rodzaju :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. murzynek i kokos,połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja na murzynka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie z kokosem - super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam trochę inny murzynek , ale teraz spróbuje tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. żółtka zostanją z bezy ?

    OdpowiedzUsuń
  9. A mozna do murzynka oddac jakis owoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodawałam owoców do tego murzynka, ale myślę, że można spróbować z owocami :)

      Usuń
  10. witam robilam tego murzynka ale nie wiem czy tak ma byc ale bez sie strsznie kruszy czy tak ma byc ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł mi zakalec - czy to wina tego, że składniki mieszałam blenderem?
    Mogę je jeszcze dopiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie blandowałam ciasta, obawiam się, że masę na ciasto mogłaś przebić. Zakalca raczej nie dopieczesz :)

      Usuń
  12. Odradzam pieczenie w tortownicytortownicy, musi byc chyba spora prostokątna forma- piekę już ponad godzinę i wciąż jest surowe na środku. Beza coraz bardziej spieczona, murzynek leje się w środku. ..

    OdpowiedzUsuń