środa, 29 marca 2017

Milky way bez pieczenia



Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z mlecznym kremem i kakaowymi herbatnikami oblane czekoladą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła
polewa czekoladowa:
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao
dodatkowo:
  • około 330 g herbatników kakaowych (45 szt.)



Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier waniliowy, gotujemy i studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i cały czas miksując wlewamy mleko oraz partiami wsypujemy mleko w proszku. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników, wykładamy połowę masy oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Ale prosty przepis, już mam pomysł na weekend, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niemal identycznie jak moja stefanka :) tylko to zupełnie różne smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już się chłodzi w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy nie wyszedł Wam zagęsty ten krem wg tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli krem jest zbyt gęsty, należy dać więcej mleka :)

      Usuń
    2. Robiłam dokładnie wg proporcji z przepisu i ciastka w ogóle nie zmiękły. Myślę że 300ml mleka było by ok

      Usuń
  8. Ciastka są zbyt twarde,a krem za gesty,moze by je nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz je namoczyć w mleku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...