Puszyste, ciemne ciasto biszkoptowe nasączone nalewką wiśniową i przełożone masą budyniowo - chałwową. W środku kremu kryją się wiśnie, a całość posypana jest gorzką czekoladą. Po prostu niebo w gębie
Wymiary formy: 33x22 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem chałwowy:
- 400 g chałwy waniliowej
- 3 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
dodatkowo:
- nalewka wiśniowa lub kompot wiśniowy
- wiśnie drylowane z nalewki lub z kompotu
- starta, gorzka czekolada do posypania
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. przez około 35 min. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie mieszamy w szklance mleka. Dwie pozostałe szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Całość zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do miękkiego masła wkruszamy chałwę i całość ucieramy. Dodajemy stopniowo budyń i dalej ucieramy masę na jednolity krem.
Masę dzielimy na trzy części. Potem biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy nasączamy nalewką wiśniową i smarujemy 1/3 kremu. Na krem rozkładamy wydrylowane wiśnie. Przykrywamy je ponownie 1/3 kremu oraz drugim nasączonym blatem. Wierzch pokrywamy pozostałym kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Gabriela Borowiec
czwartek, 20 kwietnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!