• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Chałwowiec z wiśniami



Puszyste, ciemne ciasto biszkoptowe nasączone nalewką wiśniową i przełożone masą budyniowo - chałwową. W środku kremu kryją się wiśnie, a całość posypana jest gorzką czekoladą. Po prostu niebo w gębie

Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem chałwowy:
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • nalewka wiśniowa lub kompot wiśniowy
  • wiśnie drylowane z nalewki lub z kompotu
  • starta, gorzka czekolada do posypania 




Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. przez około 35 min. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 


W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie mieszamy w szklance mleka. Dwie pozostałe szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Całość zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do miękkiego masła wkruszamy chałwę i całość ucieramy. Dodajemy stopniowo budyń i dalej ucieramy masę na jednolity krem. 


Masę dzielimy na trzy części. Potem biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy nasączamy nalewką wiśniową i smarujemy 1/3 kremu. Na krem rozkładamy wydrylowane wiśnie. Przykrywamy je ponownie 1/3 kremu oraz drugim nasączonym blatem. Wierzch pokrywamy pozostałym kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.


Smacznego!




Gabriela Borowiec
17 Comments
chałwa, chałwowiec, chałwowiec z wiśniami, ciasta, krem chałwowy, masa chałwowa, wiśnie
czwartek, 20 kwietnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
chałwa chałwowiec chałwowiec z wiśniami ciasta krem chałwowy masa chałwowa wiśnie Chałwowiec z wiśniami

Polecane przepisy

17 komentarzy:

  1. gin20 kwietnia 2017 18:49

    To jest wręcz wybitne połączenie smaków. Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anna S.20 kwietnia 2017 21:02

    Bardzo lubię takie przekładane ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna21 kwietnia 2017 13:02

    Rewelacja przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Aga M21 kwietnia 2017 14:44

    brzmi jak poezja a wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Lena22 kwietnia 2017 17:43

    Chałwa i wiśnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Małgorzata22 kwietnia 2017 17:45

    Ciacho w sam raz dla mnie. Lubię wisienki z nalewki też -:) Jak zwykle piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. natalia2004198922 kwietnia 2017 19:11

    Wspaniałe☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Smakołyki Asi22 kwietnia 2017 22:28

    To ciasto musi smakować obłędnie! aż ślinka cieknie na jego widok :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. babeczka3523 kwietnia 2017 09:03

    To ciasto wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Krystyna Boner24 kwietnia 2017 07:52

    Obłędnie wygląda Twoje ciasto. To moje ulubione smaki. Właśnie wczoraj zjedliśmy moje ciasto z chałwą. A, tu proszę nowy pomysł na pyszne i z dodatkiem wiśni... oj, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. beti24 kwietnia 2017 14:26

    Piękny ten chałwowiec :-)Zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Krzysiek24 kwietnia 2017 20:45

    Instrukcja dokładna jak dla mebli z Ikei - brawa, ja się skuszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Anonimowy27 kwietnia 2017 15:03

    Wygląda pięknie, ale mam pytanie jak duża jest Twoja szklanka(ile ml)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 kwietnia 2017 21:52

      250ml :) pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy5 maja 2017 20:41

      Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  14. Justyna28 kwietnia 2017 17:02

    Zrobione, zjedzone, przepyszne :-) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Kira Beatrize1 maja 2017 10:22

    Ja to chcę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto czekoladowe w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria