Botwinka

Botwinka to prosta, bardzo smaczna zupa o pięknej buraczanej barwie. Najlepiej smakuje następnego dnia

Składniki:

  • około 2,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 duży pęczek botwinki (najlepiej o różnej wielkości buraczków)
  • 4 młode, nieduże marchewki
  • 1 młoda pietruszka
  • 4 młode, średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki, selera, lubczyku (ilość według uznania)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • jajka ugotowane na twardo



Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w krążki, a ziemniaki w kostkę. Natomiast większe buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a mniejsze drobno kroimy razem z botwinką.



Tak przygotowane warzywa, całą cebulę oraz przyprawy wrzucamy do bulionu. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekane natki. Potem dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy). Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka. Botwinkę podajemy z pokrojonymi jajkami.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: