Idealna na smaczny i szybki obiad zapiekanka kalafiorowa z pomidorem, kiełbasą i serem
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 pomidory
- około 700 g swojskiej kiełbasy
- 100 g sera tartego żółtego gouda
- 150 g sera tartego mozzarella
- sól
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pomidory i kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno miski wykładamy 2/3 pokrojonego kalafiora, posypujemy go połową mozzarelli i układamy kiełbasę. Następnie dajemy pomidory.
Zapiekankę posypujemy resztą sera mozzarella. Na wierzchu układamy resztę kalafiora i całość przykrywamy serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!