• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto z cukinią i kokosem

Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i kokosową kruszonką. Robi się je bardzo szybko i też w takim tempie znika

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 4 jajka 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • skórka otarta z 1 cytryny
kokosowa kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii.



Całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło z cukrem rozpuszczamy dodajemy wiórka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kokosową kruszonką posypujemy wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. Jeżeli kokosowa kruszonka przypala się, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
13 Comments
ciasta, ciasto kokosowe, ciasto z cukinią, ciasto z cukinią i kokosem, ciasto z cukinii, cukinia, kokosowe ciasto z cukinią, szybkie ciasto z cukinią, wiórki kokosowe
wtorek, 26 września 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto kokosowe ciasto z cukinią ciasto z cukinią i kokosem ciasto z cukinii cukinia kokosowe ciasto z cukinią szybkie ciasto z cukinią wiórki kokosowe Ciasto z cukinią i kokosem

Polecane przepisy

13 komentarze

  1. Zuza26 września 2017 18:35

    idealne do kubka kakao :) takie proste są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Małgorzata Ś26 września 2017 19:19

    Wystarczy słowo "wilgotne" i mogę ciasto robić w ciemno, bo uwielbiam babkowe ciasta, ale muszą być wilgotne! A kokosowa kruszonka to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna S.26 września 2017 19:56

    Bardzo lubię ciasta z cukinią :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Patrycja26 września 2017 20:46

    Do tej pory piekłam ciasta z cukinią z kakao, ale muszę teraz spróbować zrobić Twoje, bo wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Patrycja28 września 2017 12:58

    W ogóle bym się nie domyśliła, patrząc na ciasto, że to z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Lena28 września 2017 20:08

    ale musi smakować super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anulla4 października 2017 07:26

    super pomysł na połączenie kokosa i cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Joanna Ł7 października 2017 11:54

    Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Talenciara9 października 2017 14:34

    Uwielbiam wiórki kokosowe ! Wypróbuję na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy7 listopada 2017 21:39

    Bardzo gęste ciasto.Niewiele myśląc wlałam szklankę kefiru,Jak w przepisie na cytrynowe z cukinią,dołożyłam cukinię.Piecze się. Czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy2 sierpnia 2018 11:19

    Bardzo smaczne ciasto, puszyste, wilgotne z wyraźnie wyczuwalną nutką cyntrynową. Faktycznie ciasto podczas przygotowywania jest bardzo gęste, ale nie trzeba go rozrzedzać. Ja dałam trochę ponad polowe szklanki oleju, bo mi zabrakło i też wszystko wyszło ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Unknown29 sierpnia 2018 22:49

    Nie rozumiem jak zrobic kruszonke? Maslo calkiem rozpuscic z cukrem i dodac wiorka do goracego, cieplego czy wystudzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec30 sierpnia 2018 11:05

      nie rozumiem co tutaj jest niejasnego? oczywiście, że całkiem rozpuścić, jak się rozpuści wsypać wiórka wymieszać, powstanie nam kruszonka :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria