Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i kokosową kruszonką. Robi się je bardzo szybko i też w takim tempie znika
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
kokosowa kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii.
Całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło z cukrem rozpuszczamy dodajemy wiórka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kokosową kruszonką posypujemy wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. Jeżeli kokosowa kruszonka przypala się, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!