Ekspresowy sernik gotowany na herbatnikach, znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a smakuje wyśmienicie
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml mleka
- 3 budynie waniliowe
- 200 g masła
polewa:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek.
Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Obżarciuch
20 ciast,
ciasta,
ciasto bez pieczenia,
ciasto sernik,
herbatniki,
polewa czekoladowa,
ser z wiaderka,
sernik,
sernik bez pieczenia,
sernik gotowany,
sernik gotowany na herbatnikach,
top ciasta bez pieczenia
czwartek, 9 listopada 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!