Bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem dyni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
Przygotowanie:
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dużych jabłek
- 3 szklanki dyni starej na drobnych oczkach
- cukier waniliowy
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większy kawałek ciasta, wylepiamy nim dno blachy nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Na spód wykładamy jabłka wymieszane z dynią i resztą bułki tartej.
Mniejszy kawałek ciasta rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami i dynią dynia jabłecznik jabłecznik z dynią jabłka proste ciasto z dyni i jabłek szarlotka szarlotka z dynią
Takie ciasta uwielbiam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z dynią.
OdpowiedzUsuńtak
OdpowiedzUsuń