• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Truskawkowiec bez pieczenia

Hit w sezonie truskawkowym - czyli pyszne i proste ciasto z truskawkami, galaretką, masą serową i śmietanowo - truskawkową

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku
  • 500 g truskawek



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.



3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




Obżarciuch
53 Comments
ciasta, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami bez pieczenia, galaretki, masa serowa, masa śmiatnowo truskawkowa, ser z wiaderka, truskawki, truskawkowiec bez pieczenia
czwartek, 17 maja 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia galaretki masa serowa masa śmiatnowo truskawkowa ser z wiaderka truskawki truskawkowiec bez pieczenia Truskawkowiec bez pieczenia

Polecane przepisy

53 komentarze:

  1. Kaja17 maja 2018 18:25

    super wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anonimowy17 maja 2018 18:35

    galaretki przezroczyste czyli jakie moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec17 maja 2018 18:41

      zamiast galaretka np. truskawkowa to pisze na opakowaniu galaretka przezroczysta i po rozpuszczeniu ma wygląd jak woda :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy21 maja 2019 01:09

      Może być po prostu żelatyna.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  3. Anonimowy17 maja 2018 18:37

    Jaki smak galaretki przeźroczystej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec17 maja 2018 18:40

      u mnie winogronowy :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Aneta Hirniak (BlueRose)18 maja 2018 00:10

    A czy smak przezroczystej galaretki jaki wybierze się nie gryzie się z całością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 maja 2018 13:12

      Można dostać winogronową, ja taką użyłam i dobrze pasuje. Widziałam też cytrynową, którą powinna się sprawdzić :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy2 czerwca 2018 07:48

      W sklepach pojawiła się też przezroczysta galaretka o smaku truskawkowo- waniliowym. Miałam, robiłam, polecam.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  5. Anonimowy18 maja 2018 13:11

    czy przezroczyste galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 maja 2018 13:12

      nie, ilość wody podana jest w składnikach :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy18 maja 2018 13:17

      dziękuję:)
      super wygląda, jutro wypróbuję

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  6. basienka kw18 maja 2018 15:16

    Ja spróbuję dać twaróg z kostki, ciekawe czy się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 maja 2018 15:20

      ciasto wyjdzie, tylko ser musisz zmielić :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy19 maja 2018 11:51

    Można dać truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 maja 2018 13:43

      można, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy19 maja 2018 14:40

      Dziękuję

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  8. Bernadeta Glenc19 maja 2018 13:51

    A ten mus zagotowac , ale nie podano w jakiej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec19 maja 2018 15:26

      Mus gotujemy bez wody, inaczej nam się galaretki nie rozpuszczą :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy20 maja 2018 19:34

      Głupie pytanie...

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  9. Paulina Rutkowska19 maja 2018 20:42

    idealnie wyszlo! i wielki plus za te zdjęcia krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy21 maja 2018 00:08

    Galaretki krystaliczne są super do takich rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Szynoninka21 maja 2018 20:17

    Jakie pyszności :D Z pewnością sobie takie przygotuję, trzeba się rozwijać w kuchni prawda? (...)
    Zapraszam na mojego bloga: szynoninka.blogspot.com Dopiero zaczynam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Kamila Sztorc22 maja 2018 12:18

    do całego ciatsa ida tylko 2 lyzki cukru pudru? nie jest za mało słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec22 maja 2018 13:10

      galaretki są wystarczająco słodkie, moim zdaniem więcej nie potrzeba, chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy8 czerwca 2018 08:07

      Nie może być za mało słodkie ,bo z przepisu wynika że idzie 8 galaretek?!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec9 czerwca 2018 21:27

      Dokładnie tyle galaretek jest potrzebnych :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  13. Ewa W22 maja 2018 14:12

    ale pysznie wygląda, na weekend muszę i ja coś z truskawek zrobić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Kamila Sztorc25 maja 2018 10:01

    ciasto przepyszne ! :) dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Unknown27 maja 2018 11:58

    A co zrobić jeśli śmietana się zwarzyła po dodaniu musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 maja 2018 14:14

      dodałaś za ciepły mus :) jest tutaj galaretka więc powinno stężeć :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Unknown29 maja 2018 13:18

    Czy może być serek waniliowy z wiaderka (homogenizowany) czy musi być taki typowo sernikowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 maja 2018 13:40

      powinien się sprawdzić, tylko nie dodawaj już cukru pudru, bo serek jest słodki:)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. Anonimowy1 czerwca 2018 08:28

    Przepyszne! Zniknęło ze stołu w oka
    mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy5 czerwca 2018 12:00

    Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 czerwca 2018 14:17

      Wymiary podane są nad składnikami, 25x36 cm :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  19. Anonimowy20 czerwca 2018 21:29

    Rewelacja, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy26 czerwca 2018 23:21

    Jakimi owocami można zastąpić truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 czerwca 2018 10:39

      maliny, jagody, borówki, wiśnie...

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Unknown27 czerwca 2018 12:00

      Ja zamieniłam na borowki amerykański i wyszło pycha 😊

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  21. Anonimowy31 lipca 2018 17:29

    Czy zamiast swiezych truskawek mozna dac mrozone do tej masy smietanowo-truskawkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec1 sierpnia 2018 08:36

      można, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. Anonimowy30 sierpnia 2018 20:03

    Rewelacja, u mnie schodzi na poczekaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Unknown27 marca 2019 11:47

    Po dodaniu galaretki do masy twarogowej masa robi sie zadka ,herbatniki wyplywaja na wierzch czyli cos nie tak😐🤔zobaczymy co z tego wyjdzie😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 marca 2019 17:16

      Galaretka musi być zimna, prawie tężejąca, zawsze można też chwilkę poczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy wylać na herbatniki. Dobrej jakości ser z wiaderka jest gęsty, miksując i wlewając zimną galaretkę do zimnego sera, masa od razu zaczyna tężeć.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  24. Magdale.lyczak2013@gmail.pl5 kwietnia 2019 20:15

    Witam mieszkam za granica niestety nie dostane tu przezroczystej galaretki ;(
    jaka jest mozliwa inna opcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch5 kwietnia 2019 21:25

      Można zastąpić galaretką cytrynową lub inną. Ewentualnie można do sera dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. Unknown6 kwietnia 2019 16:04

    to było pierwsze ciasto które robiłam z twojego blogu oczywiście wyszło pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Unknown13 kwietnia 2019 17:59

    Witam czy zamiast herbatnikow można dać biszkopty lub po prostu upiec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch13 kwietnia 2019 18:33

      oczywiście, mogą być biszkopty lub biszkopt :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  27. Unknown22 maja 2019 21:51

    Witam. Jakiego sera z wiaderka uzylas do tego ciasta??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch23 maja 2019 06:04

      Ja uzylam sera president, ale oczywiście możesz użyć też inny ser z wiaderka 😁

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  28. Gaga12 czerwca 2019 20:04

    Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje,a pani odpowiedzi na pytania są tak wyczerpując że nawet nowicjuszą w kuchnimusi się udac.Pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria