Hit w sezonie truskawkowym - czyli pyszne i proste ciasto z truskawkami, galaretką, masą serową i śmietanowo - truskawkową
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste
- 250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
dodatkowo:
- około 150 g herbatników
- 3 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!