wtorek, 15 maja 2018

Ciasto z truskawkami - pulchne i szybkie



Bardzo szybkie w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy:
25x36 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • około 500 g truskawek




Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!




23 komentarze:

  1. przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo dobre, wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. 5 łyżeczek proszku??? Nie czuć takiej ilości ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie 5 łyżeczek, ale nie takich z czubatych tylko zwykłych, proszku nie czuć :)

      Usuń
  4. Udane ciasto i bez wątpienia przepyszne z truskawkami ,mniam....mniam....
    Jakie wymiary blaszki?😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi wyszedl zakalec Ale nie wiem czemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekarnik powinien być dobrze nagrzany, składniki powinny być w temp. pokojowej i należy bardzo krótko mieszać, tylko do połączenia składników :)

      Usuń
  6. Ciasto wyszło pięknie :) Uwielbiam takie szybkie i pyszne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  7. może apetycznie wygląda ,ale ze względu na tak dużą ilość proszku nie zdecyduję się upiec ,w życiu nie dałam na raz takiej ilości proszku do 1 ciasta ,już mi zęby cierpną:P

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaki dodalyscie jogurt, taki gesty ze mozna lyzka nakladac czy rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykły jogurt naturalny, nie taki rzadki że się leje, ale też nie taki gęsty, że w nim łyżka stoi :)

      Usuń
  9. Znając życie wyjdzie mi zakalec jogurtowe mi nie wychodzi ale dam szansę i zrobię dzisiaj ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam przepisy, w których składniki są podane w szklankach lub łyżkach, ponieważ nie mam wagi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajkami ubijamy całe z cukrem ? Czy najpierw białko a potem resztę

    OdpowiedzUsuń
  12. 50 minut piec z termoobiegiem? mam tylko termoobieg lub grzanie dolne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zakalec. A truskawki na zdjéciu chyba sie nie piekły bo z piekarnima inaczej wyglădajã

      Usuń
    2. Sok z truskawek wlał sié głebiej i w tym miejscu wyglãda jak zakalec.

      Usuń
    3. proszę przyjrzeć się zdjęciom, są truskawki pokazane przed upieczeniem i po upieczeniu :)

      Usuń
    4. to nie jest zakalec w takim razie tylko wilgotne ciasto od soku :)

      Usuń
  13. Piekłam góra dół bez termoobiegu, więc najlepiej piecz do suchego patyczka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...