niedziela, 17 czerwca 2018

Kurczak w sosie koperkowym



Podudzia z kurczaka zapieczone w sosie koperkowy, super pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • 14 podudzi z kurczaka
  • majeranek
  • ziarna kopru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i ziarnami kopru. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




1 komentarz: