niedziela, 8 lipca 2018

Niedzielny obiad z piekarnika



Pyszne i aromatyczne mięso z indyka pieczone w piekarniku, znakomicie sprawdzi się na obiad

Składniki:


  • udo z indyka (około 1 1/2 kg)
  • papryka słodka
  • przyprawa do drobiu
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule




Przygotowanie:


Udo z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy marynatą z soli, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, przyprawy do drobiu i oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy pod przykryciem około 1 godz. Następnie odkrywamy, układamy cebulę pokrojoną w piórka i pieczemy jeszcze około 30 min. (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. WITAJ Twojego bloga przegladam razem z corka codziennie,lubi go bardzo,wiec gdy rankiem mamy chwile czasu wchodzimy i patrzymy czy cos dodalas.Mysle ze mala juz niedlugo tez zacznie cos tworzyc poki co ma 7 lat i tak samo lubi kuchnie Dziekuje ze dajesz nam radosc i czekamy na kolejne wpisy.W wolnej chwili zapraszqam do siebie dopiero zaczynam lecz bedzie mi milo jesli pozostawisz po sobie swoj slad pozdrawiam paulina moj blog to modnybuziaczek177.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne mięsko :) Dania z piekarnika zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń