niedziela, 22 lipca 2018

Szynka pieczona w kapuście



Plastry szynki pieczone w białej kapuście z pieczarkami, znakomity pomysł na rodzinny obiad

Składniki:

  • pół główki kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 700 g szynki w kawałku
  • przyprawa staropolska
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 pieczarek




Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, mieszamy z kminkiem i sparzamy wrzątkiem. Następnie kapustę mieszamy z koncentratem. Olej mieszamy z przyprawą staropolską, solą, pieprze, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy na plastry i nacieramy przygotowaną marynatą. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty, układamy pokrojone w plasterki plasterki, szynkę i przykrywamy resztą kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. i 30 min.


Smacznego!




1 komentarz: