niedziela, 23 września 2018

Kurczak w cebuli



Błyskawiczne i mało składnikowe danie obiadowe, które dobrze się sprawdzi nie tylko na niedzielny obiad

Składniki:


  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka




Przygotowanie:


Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy oraz nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Cebulę kroimy w piórka, solimy i mieszamy z olejem. Cebulę układamy dookoła mięsa. Kurczaka przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!




2 komentarze: