sobota, 10 listopada 2018

Kurczak w sosie czosnkowy z pomidorami



Soczyste podudzia z kurczaka pieczone w sosie czosnkowym z pomidorami, znakomicie sprawdzą się na świąteczny obiad

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • papryka słodka





Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pomidory mieszamy z cebulą i przykrywamy kurczaka. Śmietanę, wodę, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Szybki, prosty obiad. Lubię takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna pyszna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń