Pijane oponki

Pijane oponki ze starego przepisu Mamy, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. Znakomicie sprawdzą się na deser i jako przekąska w ciągu dnia

Składniki:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki piwa
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g drożdży
  • 3 jajka
  • około 4 szklanki mąki
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Do garnka dajemy masło, cukier, wlewamy mleko i piwo. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Do letniego płynu dodajmy pokruszone drożdże, wbijamy jajka i wsypujemy 2 szklanki mąki. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie partiami dodajemy mąkę (ilość zależy od wyrośniętego zaczynu) i zagniatamy ciasto. Powinno być mięciutkie i elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki. 



W rondlu rozgrzewamy olej i ostrożnie wrzucamy oponki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Przed podaniem pijane oponki oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy: